Generalna skupščina OZN izglasovala resolucijo o takojšnji prekinitvi ognja v Gazi

Va, STA
12.12.2023 23:02

Za je glasovalo 153 držav članic, tudi Slovenija, 10 jih je bilo proti in 23 vzdržanih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Nocojšnja neobvezujoča resolucija poziva k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja v Gazi. Prav tako zahteva takojšnjo in brezpogojno izpustitev vseh talcev in spoštovanje mednarodnega prava.  

Avstrija, Češka, Izrael, Gvatemala, Liberija, Mikronezija, Nauru, Papua Nova Gvineja, Paragvaj in ZDA so glasovali proti resoluciji. ZDA so bile proti, čeprav je predsednik Joe Biden danes v Washingtonu opozoril, da Izrael izgublja podporo sveta, ker vlada Benjamina Netanjahuja ne išče dolgoročne rešitve konflikta s Palestinci. Netanjahuja je pozval, naj spremeni svojo vlado, ker je sedanja proti rešitvi dveh držav.

Avstrija je predlagala, da se v besedilu posebej opredeli zahteva po izpustitvi vseh talcev Hamasa, kar arabskim oziroma muslimanskim državam ni bilo všeč. Še manj jim je bil všeč amandma ZDA, ki je izrecno obsodil teroristične napade Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Predstavnik Pakistana je dejal, da bo v primeru uspeha amandmajev predlagal svoj amandma z izrecno obsodbo dejanj Izraela. Avstrijski amandma je dobil le 89 glasov podpore, ameriški še manj, potrebna pa je bila dvotretjinska večina.

Reuters

Slovenija je, kot rečeno, resolucijo na predlog arabskih držav podprla. Glasovala je tudi za dva neuspešna amandmaja Avstrije in ZDA z obsodbo Hamasa.

Pred glasovanjem o resoluciji ni bilo daljše razprave, predstavnik Izraela pa je resolucijo označil za farso, ki ne pomeni nič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta