Glavni obtoženec za napade v Parizu leta 2015, v katerih je umrlo 130 ljudi, trdi, da ni nikogar ubil

STA, A.L.
09.02.2022 15:18

Glavni obtoženec za teroristične napade v Parizu novembra 2015 Salah Abdeslam je danes na sojenju zatrdil, da ni nikogar ubil. V okviru procesa, ki se je začel pred petimi meseci, se je danes začelo njegovo prvo zaslišanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po napadu v Parizu leta 2015. 
Reuters

"Nikogar nisem ubil, nikogar nisem ranil," je dejal v nenadnem izbruhu še pred uradnim zaslišanjem in dodal, da ni nikomur zadal niti praske. Je pa vnovič izrazil pripadnost skrajni skupini Islamska država (IS), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

32-letni Abdeslam je glavni obtoženec v okviru sojenja za teroristične napade novembra 2015 v Parizu, ki so terjali 130 življenj, in obenem edini preživeli napadalec.

Sredi januarja so se začela zaslišanja 14 prisotnih obtožencev, izmed katerih sta se doslej dva sklicevala na pravico do molka. Zaslišanje Abdeslama naj bi trajalo dva dneva, še piše AFP.

Najbolj krvavi napad od druge svetovne vojne

Sojenje, ki se je začelo septembra lani, naj bi trajalo okoli devet mesecev. Gre za največji proces v zgodovini moderne Francije. Na zatožni klopi je 20 obtoženih, vključno z Abdeslamom, ki jim grozi dosmrtni zapor. Šestim sicer sodijo v njihovi odsotnosti.

Večina je obtoženih, da so pomagali in podpirali priprave na teroristični napad 13. novembra 2015, najbolj krvavi napad od druge svetovne vojne.

Državo, ki si še ni opomogla po napadih na satirični tednik Charlie Hebdo januarja istega leta, so v enem večeru v Parizu pretresli pokol v koncertni dvorani Bataclan, samomorilski napad na stadionu v predmestju prestolnice in streljanje na obiskovalce barov in restavracij v vzhodnem delu mesta. Umrlo je 130 ljudi, še 350 je bilo poškodovanih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta