Sojenje za teroristične napade v Parizu: Spomini na noč v dvorani groze

ZUR
20.10.2021 15:17
Skoraj šest let po terorističnih napadih v Parizu, ki so terjali 130 življenj, se preživeli talci spominjajo napadalcev in strahot tistega novembrskega večera.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preživeli tiste noči ne bodo nikdar pozabili.
Reuters

Tri priče, ki so leta 2015 preživele teroristični napad na pariško koncertno dvorano Bataclan, v kateri je bilo na koncertu skupine Eagles of Death Metal okoli 1500 ljudi, so na sojenju opisale svoj strah, ko sta jih strelca, oborožena z avtomatsko puško in eksplozivom, več kot dve uri zadrževala kot talce. Na največjem francoskem kazenskem procesu doslej so priče, takrat stare 23 in 30 let, povedale, da so bile med enajstimi ljudmi, ki so jih teroristi najprej prisilili gledati, kako so streljali na obiskovalce koncerta na balkonu, ki so se poskušali skriti ali pobegniti. Nato so jih napadalci odpeljali na ozek hodnik v zgornjem nadstropju in uporabili kot živi ščit, medtem ko so bili v stiku s policijskimi pogajalci. V dvorani in zunaj nje je umrlo 90 ljudi.

V samomorilskih napadih in množičnih streljanjih po naročilu Islamske države je bilo v francoski prestolnici v petek, 13. novembra 2015, ubitih skupaj 130 ljudi, več kot 400 je bilo ranjenih. Pobijanje civilistov se je začelo okoli 21. ure, ko se je samomorilski napadalec razstrelil, ker ga niso spustili na nogometno tekmo med Francijo in Nemčijo. Nato so se začeli streljanja mimoidočih in samomorilski napadi v kavarnah in restavracijah ter nazadnje še v dvorani Bataclan.

David Fritz-Goeppinger, ena od treh prič, je bil takrat star 23 let. Njegov hobi je bilo igranje realističnih videoiger, zato je takoj po vdoru napadalcev prepoznal zvok streljanja, medtem ko so drugi mislili, da je to samo ognjemet. Opisal je grozljiv prizor, ko je množica gledalcev popadala na tla. Mrtvi so ležali drug na drugem. Spominja se, da je poskušal pobegniti skozi okno v sobi zgoraj, kjer se je z eno roko držal za kovinsko cev prezračevalnega ventila, z drugo pa klical reševalce.

"Slišal sem žensko, ki je kričala, da je noseča, in me spraševala, ali lahko skoči skozi okno. Takrat sem doumel resnost situacije." Fritz-Goeppinger je opisal, kako sta dva od skupno treh napadalcev nato vdrla v sobo, ga opazila in mu naročila, naj se vrne na balkon. Enajst ljudi, osem moških in tri ženske, je bilo prisiljenih sedeti na sedežih iz rdečega žameta, eden od teroristov pa se je zabaval, ko je ustrelil vsakega, ki se je samo malo premaknil. "Morali smo gledati streljanje na več ljudi, ne da bi lahko karkoli storili, medtem ko je strelec užival. Rekel nam je, da bo ustrelil v glavo prvega, ki se premakne ali ne naredi tega, kar nam reče," se je spominjal grozljivega večera Fritz-Goeppinger.

Druga priča z imenom Grégory je bila na koncertu za svoj 30. rojstni dan. Bil je med talci na balkonu in na sodišču je še enkrat podoživel napad: "V redu, danes je dan, ko bom umrl, ko bom umorjen, sem si rekel. Pomislil sem na svoje stanovanje in na to, ali je urejeno, da starši ne bi imeli preveč dela s čiščenjem." Priče so povedale še, da sta jim strelca, oblečena v tekaške hlače, rekla, da se maščujejo za vojaško akcijo tedanjega predsednika Françoisa Hollanda proti Islamski državi v Siriji in Iraku. Zdelo se jim je, da so napadalci v stresu in da improvizirajo. Kar naenkrat so začeli streljati tudi skozi okno na ljudi na ulici in v stavbo nasproti.

Sojenje bo predvidoma trajalo do maja 2022, edini preživeli napadalec Salah Abdeslam, ki je zaprt na obrobju Pariza, pa še ni pokazal pripravljenosti za sodelovanje s preiskovalci. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta