Gori stoletni gozd: BiH zaprosila za mednarodno pomoč pri gašenju požara v narodnem parku Sutjeska

STA, Va
13.08.2024 10:39

Požar ogroža najstarejši in največji narodni park v državi in celo enega zadnjih evropskih pragozdov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Narodni park Sutjeska
Profimedia

Požar, ki je izbruhnil pred dnevi, po besedah pristojnih ogroža celotno območje narodnega parka Sutjeska. V njem gori stoletni gozd, ogenj pa bi lahko dosegel tudi pragozd Perućica, ki je eden od zadnjih pragozdov v Evropi.

Svet ministrov Bosne in Hercegovine je v ponedeljek na predlog ministrstva za varnost prek mehanizma EU na področju civilne zaščite zaprosil za mednarodno pomoč pri gašenju požarov.

Najprej poskušali brez srbske pomoči  

Včeraj so ogenj gasili helikopter entitete Republike srbske in dva helikopterja oboroženih sil BiH, danes pa pričakujejo tudi prihod helikopterja iz Srbije, poroča javna radiotelevizija Republike srbske RTRS.

V entiteti Republiki srbski, kjer je Sutjeska, so Srbijo za pomoč pri gašenju želeli zaprositi že v nedeljo, a so oblasti v BiH vztrajale, da požar najprej poskušajo pogasiti z lastnimi helikopterji in brez pomoči iz Srbije.

V Črni gori branili tudi hiše 

V Črni gori se gasilci že več tednov spopadajo s požari na območju Podgorice in v okolici. Kot je po poročanju črnogorske tiskovne agencije Mina v ponedeljek povedal vodja podgoriške službe za zaščito in reševanje Zdravko Blečić, so pred ognjem morali braniti tudi hiše.

Požar je v ponedeljek izbruhnil tudi na Veliki plaži v Ulcinju. Črnogorski distributer električne energije Cedis je sporočil, da je zaradi velikega števila nelegalnih objektov prišlo do preobremenitve na tamkajšnji transformatorski postaji, zaradi česar je bila za nekaj časa prekinjena oskrba z električno energijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta