Hrvaški policisti naj bi na glave prebežnikov risali križe. "Eden od načrtovanih učinkov tovrstnega ravnanja je ponižanje beguncev in migrantov"

A.L.
12.05.2020 19:45

"Takšna poročila odkrivajo probleme, ki se nanašajo na identifikacijo prošenj za azil, nasilje, prekomerno uporabo sile, identifikacijo ranljivih posameznikov, ravnanje z otroki brez spremstva odraslih ..."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Britanski Guardian poroča o obtožbah, ki letijo na hrvaško policijo. Ti naj bi nasilno in ponižujoče ravnali z iskalci azila, ki želijo prečkati mejo z BiH. Z razpršilom naj bi jim na glavo narisali križe, Guardian piše, da gre za taktiko označevanja in poniževanja pribežnikov. Združeni narodi so vlado pozvali, naj razišče obtožbe. "Jasno je, da je eden od načrtovanih učinkov tovrstnega ravnanja ponižanje beguncev in migrantov, ki poskušajo prečkati mejo," je za Guardian povedal Jack Sapoch iz organizacije No Name Kitchen (NNK). Slednja deluje v Veliki Kladuši in je del mreže za nadzorovanje nasilja na meji.
{facebookpost}https://www.facebook.com/NoNameKitchenBelgrade/posts/975715542826730{/facebookpost}
Sapoch za Guardian pravi, da gre za "rezultat dveh različnih motivacij. Ali hrvaške oblasti uporabljajo barve v razpršilu za označevanje in poniževanje tistih, ki večkrat prečkajo mejo, ali pa to uporabljajo kot taktiko, da z religioznim simbolom psihološko travmatizirajo te ljudi". V večini primerov so žrtve muslimani.
{twitter}https://twitter.com/guardian/status/1260218622854782977{/twitter}
Obtožbe nad hrvaškimi policisti so podkrepljene tudi s fotografijami, ki prikazujejo pribežnike s porisanimi glavami. Viri so 6. maja v Poljani organizaciji NNK sporočili, da so skupino ljudi porisali z oranžno barvo. Ukradli so jim tudi mobilnike in denar, posameznikom naj bi vzeli celo čevlje. Dan kasneje se je v taborišče Miral izven Velike Kladuše vrnila druga skupina prebežnikov, ki je opisala podobna ravnanja, piše Guardian. Hrvaška policija se na obtožbe še ni odzvala.
"Takšna poročila odkrivajo probleme, ki se nanašajo na identifikacijo prošenj za azil, nasilje, prekomerno uporabo sile, identifikacijo ranljivih posameznikov, ravnanje z otroki brez spremstva odraslih ...," pa je za Guardian dejal predstavnik Agencije ZN za begunce UNHRC Zoran Stevanović.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta