Huda obtožba na račun Boba Dylana: Tožnica trdi, da je izkoristil svoj status in jo spolno zlorabil

ZUR
17.08.2021 17:15
Slavni ameriški kantavtor in nobelovec za literaturo je obtožen spolne zlorabe 12-letne deklice v letu 1965, njegov predstavnik obtožbe ostro zanika.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bob Dylan na enem svojih zadnjih nastopov na festivalu v britanskem Kentu Foto: REUTERS
Ki Price

Ameriškega glasbenika Boba Dylana v New Yorku toži ženska, ki trdi, da jo je pred skoraj 60 leti spolno zlorabil. Leta 1965, ko naj bi jo bil šest tednov zlorabljal, je imela komaj dvanajst let, Dylan pa je bil tedaj v 25. letu. Dylanov predstavnik oziroma govorec je že dejal, da je trditev, stara 56 let, neresnična in da ji bodo ostro nasprotovali, piše francoska tiskovna agencija (AFP).

Zahteva za odškodnino

Tožba zoper zvezdnika je bila vložena v petek, v njej pa piše, da je Dylan deklico spolno zlorabljal v obdobju šestih tednov, med aprilom in majem 1965. V dokumentih tudi piše, da je Dylan izrabil svoj status glasbenika in tožnici, imenovani s kraticama J. C., priskrbel alkohol in droge ter jo večkrat spolno zlorabil. Danes 80-letni glasbenik je prav tako obtožen fizičnih groženj. Domnevna zloraba naj bi se bila dogajala v Dylanovem newyorškem stanovanju v hotelu Chelsea. J. C., ki danes živi v mestu Greenwich v zvezni državi Connecticut, pravi, da ji je Dylan povzročil hudo travmo, zato si prizadeva za odškodnino, je poročala britanska tiskovna agencija Reuters. Koliko denarja zahteva, ni znano.

Tožba je bila vložena dan pred iztekom roka za vložitev zahtevka po zakonskem predpisu, sprejetem pred dvema letoma, ki je dovoljeval žrtvam zlorabe iz zvezne države New York, da tožijo domnevne napadalce ne glede na starost trditev. Minuli teden je tako predstavnik pokojnega Jeffreyja Epsteina predpis uporabil za tožbo drugega sina kraljice Elizabete II., princa Andrewa, zaradi domnevne spolne zlorabe Virginie Giuffre med letoma 1999 in 2002, ko je bila stara 17 let.

Najboljši kantavtor

Dylana mnogi štejejo za najboljšega kantavtorja vseh časov, piše slovenska tiskovna agencija STA. Med njegovimi najbolj prepoznavnimi skladbami so Blowin' in the Wind, The Times They Are a-Changin' in Like a Rolling Stone.

Na newyorški folk sceni se je Bob Dylan pojavil v zgodnjih 60. letih minulega stoletja, doslej pa je po svetu prodal več kot 125 milijonov plošč. Dylana je leta 2012 tedanji ameriški predsednik Barack Obama odlikoval z medaljo svobode, leta 2016 pa je prejel tudi Nobelovo nagrado za literaturo za nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije. Lani je izdal svoj 39. album Rough and Rowdy Ways. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta