Italija predlaga, da se cepljenje proti covid-19 začne isti dan povsod po Evropi

STA, VČ
11.12.2020 10:56
Nihče ne bi smel začeti prej ali kasneje, pravijo v Rimu in upajo na dogovor.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Italija zahteva sočasen začetek cepljenja proti covidu-19 v Evropi. "Smo za to, da se cepljenje v vseh državah Evropske unije začne na isti dan. Nihče ne bi smel začeti prej ali kasneje. Upamo, da bo dosežen dogovor," je danes dejal za pandemijo pristojni komisar italijanske vlade Domenico Arcuri.

Italijanska vlada načrtuje, da bi v prvi fazi več kot 1,7 milijona Italijanov začeli cepiti konec januarja. Prednost bodo imeli zdravstveni delavci, varnostni organi ter starejši. Slednje naj bi kontaktirali njihovi družinski zdravniki in jih povabili na cepljenje. Vrhunec cepljenja naj bi bil spomladi in poleti. Na tak način naj bi v državi dosegli t. i. čredno imuniteto. Skupno naj bi v cepljenju sodelovalo okoli 20.000 italijanskih zdravnikov.

Italijanska vlada pod vodstvom premierja Giuseppeja Conteja načrtuje aplikacijo, na kateri bodo zbrane vse informacije o razdeljevanju in sledenju cepiva. Aplikacija naj bi Italijanom tudi omogočila prijavo na cepljenje. Na ta način naj bi zbirali tudi podatke o morebitnih alergijskih reakcijah. Aplikacija naj bi služila  tudi kot elektronski register cepljenih. In bila naj bi evropsko povezljiva.

Zaenkrat ni znano, kdaj naj bi aplikacijo razvili. Italijanska vlada je doslej na trg dala aplikacijo za sledenje stikom z okuženimi osebami, ki pa ni izpolnila pričakovanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta