Iz Vatikana kardinal nakazoval denar tudi v Ljubljano

Pol milijona evrov naj bi šlo v poštni nabiralnik Cecilie Marogna na Dunajski 51 v Ljubljani, porabljeni so bili za nakupe v prestižnih butikih visoke mode, parfumov in drugih damskih artiklov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podjetje Logsic d.o.o ima sedež, oziroma samo nabiralnik, na Dunajski cesti 51.
Robert Balen

Podjetju je ime Logsic, humanitarne dejavnosti, d.o.o. Sedež je v Ljubljani. Lastnica, upraviteljica ali kakorkoli imetnica tega podjetja je 39-letna Cecilia Marogna, doma s Sardinije. No, tisto ni prav sedež, je samo poštni nabiralnik. Razkrila ga je oddaja Le iene (Hijene) ene od Berlusconijevih televizij. Slovi po ekstremnem raziskovalnem novinarstvu, v veliki večini primerov pa so njihova odkritja resnična. Tokrat so bolj žgečkljiva, ker je vanje vpleten kardinal Angelo Becciu, prav tako s Sardinije, eden najtesnejših sodelavcev papeža Frančiška, ki ga je papež pred kratkim, 24. septembra, nenadno razrešil vseh funkcij. Becciu sicer ostaja kardinal, ampak brez vsakršnih pooblastil. Niti v konklave, to so volitve papeža, ne bo imel vstopa, če bo še živ, ko bo papež Frančišek umrl.

Kardinal Giovanni Angelo Becciu
REUTERS

Kardinal je bil razrešen, ker je odgovoren za številne nejasne posle, malverzacije, v katerih so iz vatikanske zakladnice izginili milijoni evrov, ki bi morali biti namenjeni boju proti revščini. Novinarji oddaje Le iene so dobili anonimno pošto oziroma kuverto s podatki transakcijskega računa podjetja Logsic, iz katerega je izhajalo, da so prilivi iz Vatikana, ki jih je pošiljal prav Becciu, v letih 2018 in 2019 znašali skupno pol milijona evrov, bili pa so porabljeni za nakupe v butikih najbolj prestižnih znamk visoke mode, parfumov in podobnih damskih artiklov. Prada, Moncler, Valentino, Gucci, Chanel in druge znamke so se ponavljali na tistem transakcijskem računu. Najdražji artikel pa je bil razkošen fotelj iz usnja, ki je stal okoli deset tisoč evrov.

Televizijska ekipa je celo prišla v Ljubljano, kjer pa gospe Marogna v hiši, kjer naj bi bil sedež njenega podjetja, ni videl nihče, niti vratar. Obstaja samo poštni nabiralnik s seznamom petih podjetij, med katerimi je tudi Logsic. Novinar se je zglasil še na banki, kjer je direktor poslovalnice povedal, da ne more posredovati nobenih podatkov, kar je novinar razumel, na izrecno vprašanje pa je dejal, da te gospe ni nikoli srečal.

Tako se je "slovensko" poglavje televizijske reportaže končalo. Nadaljevalo se je v Italiji. V kuverti je bilo namreč tudi nekakšno kreditno pismo, v katerem kardinal Becciu piše, da gospo Marogna pozna in da ji zaupa ter jo ceni. Rimski dnevnik Domani je pisal, da so gospo videli s kardinalom v Rimu, predstavljena naj bi bila kot njegova nečakinja. Becciu je novinarjem povedal, da je zavezan molku, da pa lahko samo pove, da gospa ni njegova sorodnica. Dodal je še, da ga je gospa opeharila.

Izsledili so tudi gospo Marogna, ki je, ne da bi jo vprašali, najprej dejala, da ni kardinalova ljubimka, glede denarja je odgovorila, da je denar porabila za reševanje ugrabljenih duhovnikov v Afriki. Na izrecno vprašanje, zakaj nakupi v modnih butikih, se je izgovorila, da je morala kakšni soprogi kakšnega afriškega politika kaj podariti, da bi ji pomagal pri reševanju duhovnikov. No, pa honorar si je tudi morala izplačati za svoje delo. Gospa je menda študirala geopolitiko in je izvedenka za mednarodne teme, zato je pač Svetemu sedežu pomagala pri diplomatskih naporih v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu.

To je zgodba, ki pomaga pojasniti papeževo nenadno odločitev. Kdo ve, morda je tudi v njegovem poštnem nabiralniku nekdo pustil anonimno kuverto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta