Izklepetal zaupne podatke Pentagona: Kdo je 21-letni "OG" s platforme Discord in kaj ga čaka

ZUR
14.04.2023 16:32

Jack Teixeira, 21-letni pripadnik letalske nacionalne garde ZDA, je bil danes na sodišču v Bostonu obtožen nepooblaščenega hranjenja in posredovanja zaupnih dokumentov ameriške vlade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Agenti FBI pri aretaciji Jacka Teixeire v rdečih kratkih hlačah v North Dightonu v zvezni državi Massachusetts
Reuters

Glede krivde se uradno še ni izrekel. V priporu bo počakal na zaslišanje prihodnjo sredo, je na twitterju potrdil tožilec iz Massachusettsa. Če bo Teixeira spoznan za krivega v obeh točkah obtožnice, mu grozi do 15 let zapora, poročajo ameriški mediji in britanski BBC. Za nedovoljeno hranjenje zaupnih dokumentov mu grozi do 10 let, za posredovanje pa največ pet let za rešetkami.

Glede na dokument, ki ga je sodišču posredovala ameriška vlada, je imel kot pripadnik letalske nacionalne garde od leta 2021 dovoljenje za dostop do dokumentov najvišje stopnje tajnosti in "drugih strogo zaupnih informacij".

Gre za eno najobsežnejših uhajanj podatkov ameriške vlade od leta 2013, ko je Edward Snowden razkril dokumente agencije za nacionalno varnost.

Kaj je v zaupnih dokumentih? 

Ameriški predsednik Joe Biden je z Irske, kjer je danes končal štiridnevni obisk, sporočil, da se preiskava uhajanja zaupnih ameriških dokumentov, ki naj bi med drugim vsebovali tajne obveščevalne podatke o vojni v Ukrajini, Kitajski in Bližnjem vzhodu, bliža koncu. Kasneje so sporočili, da so osumljenca že aretirali.

Ameriški časnik Washington Post je pred tem poročal, da naj bi za objavo zaupnih dokumentov stal mlajši moški, ki je delal v ameriškem vojaškem oporišču. Objava dokumentov je osramotila ZDA in njene zaveznice. V enem od razkritih dokumentov piše, da je bil po mnenju ameriške vlade generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pri dogovoru o izvozu žita preveč naklonjen ruskim interesom. Še en dokument iz sredine februarja opisuje pogovor med Guterresom in njegovo namestnico Amino Mohammed. Guterres naj bi bil ogorčen nad pozivom predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, naj Evropa zaradi vojne v Ukrajini začne proizvajati več orožja in streliva. Opisan je tudi pogovor o vrhu afriških voditeljev, v povezavi s katerim je Mohammed dejala, da je kenijski predsednik William Ruto "neusmiljen" in da mu "ne zaupa". Dokumenti razkrivajo tudi podrobnosti o političnih razprtijah v Rusiji.

Tako menda ruska varnostna služba FSB obtožuje vojsko, da prikriva obseg ruskih žrtev v Ukrajini. Opisan je tudi spor zaradi dobave streliva za zasebno najemniško vojsko Wagner med njenim vodjem Jevgenijem Prigožinom in obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem. V spor naj bi osebno posegel predsednik Vladimir Putin. Po drugi strani pa dokumenti izpričujejo tudi dvom ameriških oblasti, da bi Ukrajincem uspelo premagati, kaj šele dotolči rusko vojsko.

Originalni gangster 

Dokumente je mladenič sprva delil kot prepise v klepetalnici, ki jo je vodil na platformi Discord. To se je izkazalo za mukotrpno delo, zato je začel kasneje objavljati fotografije dokumentov. Sledi v preiskavi so vodile do 21-letnega pripadnika obveščevalnega krila letalske nacionalne garde v Massachusettsu Jacka Teixeire. FBI ga je predsinoči že aretiral v North Dightonu v ameriški zvezni državi Massachusetts. Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je nato potrdil aretacijo osumljenca v primeru uhajanja zaupnih informacij iz Pentagona. Ni sicer jasno, kako je imel pripadnik nacionalne garde, pravzaprav rezervnega sestava oboroženih sil, sploh dostop do tako zaupnih dokumentov.

Teixeira je bil poznan pod vzdevkom OG, kar naj bi pomenilo "originalni gangster". OG naj bi imel slabo mnenje o ameriški vladi in naj ne bi bil žvižgač, ki bi želel razkriti nepravilnost. Povedal je sicer, da je dokumente dobil v vojaškem oporišču, kjer je delal, je poročal Washington Post, sklicujoč se na dva anonimna člana omenjene skupine za klepet. Skupino v klepetalnici na Discordu je sicer sestavljalo približno 24 ljudi, nekateri med njimi naj bi bili tudi iz Rusije in Ukrajine. Skupna naj bi jim bila "ljubezen do orožja, vojaške opreme in Boga", navaja Washington Post. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta