Izrael ukazal preselitev več kot milijona Palestincev na jug Gaze. Netanjahu: To je šele začetek ...

STA, M.R., A.L., Va
13.10.2023 19:54

Izrael je ukazal takojšnjo preselitev približno 1,1 milijona ljudi s severnega dela Gaze na jug palestinske enklave. Združeni narodi pozivajo, naj ukaz prekličejo in opozarjajo, da takšna preselitev ni mogoča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od minule nedelje v v izraelskem bombardiranju Gaze umrlo več kot 1400 Palestincev.
EPA

Izraelska vojska je po navedbah uradnikov ZN v Gazi sporočila, da se morajo vsi, ki živijo v severnem delu Gaze, v naslednjih 24 urah umakniti na jug te palestinske enklave. Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric je povedal, da na tem območju živi okoli 1,1 milijona ljudi, kar je približno polovica prebivalstva celotnega območja Gaze.

Ukaz je bil izdan kmalu po polnoči, ZN pa so v izjavi pozvali, naj ga izraelska vojska prekliče.

Vozilo agencije Združenih narodov v Gazi
Reuters

"Nemogoče je, da bi se takšen premik zgodil brez uničujočih humanitarnih posledic," so zapisali. Dodali so, da "odločno pozivajo k preklicu takšne odredbe, s čimer bi se izognili temu, da bi se že tako tragična situacija spremenila v katastrofalne razmere".

Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan se je nato odzval na izjavo ZN, pri čemer je zagovarjal ukaz za evakuacijo in dejal, da je izjava mednarodnega organa sramotna, poroča britanski BBC.

Med drugim je dejal, da je Izrael prebivalce Gaze opozoril vnaprej in tako skušal "zmanjšati škodo za tiste, ki niso vpleteni" v vojaško operacijo proti palestinskemu oboroženemu gibanju Hamas.

Posledice izraelskega bombardiranja Gaze.
Reuters

"Združeni narodi so si dolga leta zatiskali oči pred oboroževanjem Hamasa, sedaj pa, namesto da bi stali ob strani Izraelu, katerega državljane so pobili Hamasovi teroristi, pridigajo naši državi. Bolje bi bilo, da se osredotočijo na vrnitev talcev, obsodijo Hamas in podprejo pravico Izraela do obrambe," je dejal Erdan.

Izraelska vojska se pripravlja na kopensko ofenzivo na območje Gaze, oskrbo območja z vodo, hrano, elektriko, gorivom in humanitarno pomočjo pa pogojuje z izpustitvijo talcev, ki jih je zajel Hamas. Nadaljuje tudi silovito bombardiranje palestinske enklave, kjer je svoje domove po podatkih ZN zapustilo že več kot 423.000 ljudi.

Od začetka spopadov je bilo na obeh straneh ubitih skupno že več kot 2700 ljudi, na tisoče je ranjenih.

Izraelske kopenske sile ponekod že vdrle na območje Gaze

Medtem je izraelska vojska sporočila, da so njene kopenske sile v zadnjih 24 urah ponekod že vdrle na območje Gaze. Tiskovni predstavnik vojske je povedal, da je bil cilj teh operacij "območje očistiti teroristov in orožja". Iskali so tudi talce, ki jih je zajelo palestinsko skrajno gibanje Hamas.

"V zadnjih 24 urah so izraelske vojaške sile izvedle lokalno omejene vdore na ozemlje Gaze, da bi poiskale teroriste in orožje," je sporočila izraelska vojska. Vojaki so tudi "uničili teroristične celice in infrastrukturo", vključno s "celico Hamasa, ki je proti izraelskemu ozemlju izstreljevala protitankovske izstrelke", je navedeno v izjavi.

Netanjahu: "Uničili bomo Hamas in zmagali, vendar bo potreben čas"

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je nocoj izjavil, da so izraelski napadi na območje Gaze, ki so doslej med Palestinci zahtevali skoraj 1800 mrtvih, le začetek odgovora izraelske vojske na krvavi napad Hamasa minulo soboto. "Uničili bomo Hamas in zmagali, vendar bo potreben čas," je izjavil, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Naši sovražniki so šele začeli plačevati ceno. Ne morem razkriti, kaj sledi, a povem vam, da je to šele začetek," je izjavil v televizijskem nagovoru. Po poročanju izraelskih medijev je Netanjahu prvič nagovoril narod na šabat, dan počitka.

Netanjahu je ponovil, da bo Hamas "uničen". "Borimo se kot levi za naš dom. Nikoli ne bomo odpustili ali pozabili barbarskih dejanj naših sovražnikov in ne bomo dovolili, da bi svet ali kdorkoli pozabil te grozote, ki so bile zadane judovskemu ljudstvu." 

HRW: Izrael v Gazi in Libanonu uporablja prepovedani beli fosfor

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je v četrtek obtožila Izrael, da je v svojih vojaških operacijah v Gazi in Libanonu uporabljal strelivo z belim fosforjem. Opozorila je, da uporaba belega fosforja na gosto poseljenih civilnih območjih krši mednarodno pravo. Izrael uporabe tovrstnega streliva za zdaj še ni komentira.

"Uporaba belega fosforja v Gazi, enem od najgosteje poseljenih območij na svetu, povečuje tveganje za civiliste in krši mednarodno humanitarno pravo. Vsakič, ko se beli fosfor uporabi na gosto naseljenih civilnih območjih, lahko povzroči hude opekline in doživljenjsko trpljenje," je opozorila direktorica HRW za Bližnji vzhod in severno Afriko Lama Fakih.

Pojasnila je, da se beli fosfor lahko uporablja kot zažigalno orožje, saj se vname, če je izpostavljen kisiku. Kemična reakcija nato ustvari toploto okoli 815 stopinj Celzija, svetlobo in močan bel dim.

"Da bi se izognili civilni škodi, bi moral Izrael prenehati uporabljati beli fosfor na naseljenih območjih. Udeležene strani v konfliktu bi morale storiti vse, kar je v njihovi moči, da bi civilistom prihranile nadaljnje trpljenje," je še dodala Fakih.

Izraelska vojska se pripravlja na kopensko ofenzivo na območje Gaze, oskrbo območja z vodo, hrano, elektriko, gorivom in humanitarno pomočjo pa pogojuje z izpustitvijo talcev, ki jih je zajelo palestinsko oboroženo gibanje Hamas. Nadaljuje tudi silovito bombardiranje palestinske enklave, kjer je svoje domove po podatkih ZN zapustilo že več kot 423.000 ljudi.

Iran poziva ZDA, naj nadzirajo Izrael, da bi preprečili širjenje vojne

ZDA morajo nadzorovati Izrael, če želijo preprečiti širjenje vojne s Hamasom v regiji, je dejal iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian med obiskom Bejruta, kjer se je v četrtek srečal z vodjo libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Hasanom Nasralo. Pri tem je poudaril, da si Teheran prizadeva ohraniti varnost Libanona.

"Amerika želi Izraelu dati priložnost, da uniči Gazo, in to je huda napaka. Če želijo Američani preprečiti širjenje vojne v regiji, morajo nadzorovati Izrael," je po pogovorih v Bejrutu danes opozoril vodja iranske diplomacije.

Potrdil je tudi, da želi Iran ohraniti varnost Libanona. "Varnost in mir v Libanonu sta za nas pomembna," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Iran je tudi opozoril Izrael na možnost, da bi članice t.i. osi odpora, regionalnega zavezništva proti Izraelu, lahko odprle še eno fronto spopadov, če se bo bombardiranje Gaze nadaljevalo. Iranski zunanji minister je potrdil, da ta možnost glede na "nadaljevanje teh okoliščin, ki so vojni zločini" obstaja.

V zadnjih 24 urah je bilo v izraelskih letalskih napadih ubitih najmanj 13 izraelskih in tujih talcev.
Reuters

Amir Abdolahian pri tem ni pojasnil, katere skupine ali države bi lahko bile vključene v to, čeprav se omenjena os odpora nanaša na protiizraelsko zavezništvo pod vodstvom Teherana, ki vključuje palestinske, sirske in libanonske militantne skupine, vključno s Hamasom in Hezbolahom, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Iranski minister se je v Bejrutu, kamor je v četrtek zvečer prispel iz Iraka, srečal z vodjo proiranske skupine Hezbolah Hasanom Nasralo. Kot so zapisali v sporočilu Hezbolaha, ki ga je danes posredovala televizija al Manar, je Nasrala z ministrom razpravljal o "stališčih, ki jih je treba sprejeti" glede na vojno med Izraelom in Hamasom.

Amir Abdolahian namerava v okviru svojega obiska držav v regiji odpotoval še v Sirijo, poroča AFP.

Izraelske oblasti in ZDA se bojijo odprtja druge fronte na severu Izraela na meji z Libanonom, če bi se Hezbolah ob podpori Irana odločil za množično posredovanje po izbruhu spopadov med palestinskim skrajnim gibanjem Hamas in izraelskimi silami.

Potem ko je Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, v soboto izvedel silovite napade na Izrael, se je ta odzval z obsežnimi zračnimi napadi na Gazo. V napadih je bilo skupno na obeh straneh ubitih več kot 2700 ljudi, več tisoč jih je ranjenih. Pripadniki Hamasa pa so ugrabili tudi okoli 150 izraelskih in tujih državljanov. Po družbenih omrežjih so danes zaokrožili posnetki, s katerih se vidi, da so med zajetimi tudi otroci, celo dojenčki.  

Čeprav Teheran velja za podpornika Hamasa, iranski predstavniki vztrajajo, da Iran ni bil vpleten v napade na Izrael konec minulega tedna. Tudi ZDA navajajo, da doslej niso odkrile nobenega znaka vpletenosti Irana v Hamasove napade na Izrael.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta