Je izraelska vojska proti civilistom v Gazi uporabila prepovedani beli fosfor?

Va
13.10.2023 16:48

Gre za izredno strupeno snov, ki se na zraku vname in povzroča hude opekline.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Reuters

Organizacija Human Rights Watch (HRW) trdi, da je bil v Gazi 11. oktobra in ob izraelsko-libanonski meji dan prej kot orožje na izraelski strani uporabljen beli fosfor, "očitno za dimne zavese, označevanje ali signalizacijo". Iz izraelske vojske so se na ostre kritike odzvali, da trenutno nimajo podatka o uporabi orožja, ki vsebuje beli fosfor, v Gazi in da gre za "očitno napačne" obtožbe. 

"Uporaba belega fosforja v Gazi, enem od najgosteje poseljenih območij na svetu, povečuje tveganje za civiliste in krši mednarodno humanitarno pravo. Vsakič, ko se beli fosfor uporabi na gosto naseljenih civilnih območjih, lahko povzroči hude opekline in doživljenjsko trpljenje," je ta teden opozorila direktorica HRW za Bližnji vzhod in severno Afriko Lama Fakih.

Palestinski TV-kanali so pokazali videoposnetek tankih oblakov belega dima na nebu nad Gazo, kar naj bi bila posledica uporabe fosfornega streliva. 

Kaj sploh je beli fosfor? Gre za izredno strupeno snov bele barve, ki se na zraku vname. V temi se svetlika. Na koži povzroča hude rane. Po protokolu h konvenciji o prepovedi uporabe določenih konvencionalnih orožij je beli fosfor prepovedan, a Izrael k protokolu ni pristopil in ga ne zavezuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta