Jutri začetek stečaja v Uljaniku

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
16.05.2019 16:36

Na cesti se bo v Pulju znašlo več kot tisoč zaposlenih, še okoli 800 zaposlenih pa naj bi delo prihodnji mesec izgubilo tudi v reški ladjedelnici 3. maj. Hrvaška vlada pa še kar goji upe o odrešilnih kitajskih investitorjih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brodolom puljske ladjedelnice Uljanik po 163 letih
Mitja Sagaj

Sodišče za gospodarske zadeve v Pazinu je po večkrat prestavljeni odločitvi v začetku tedna razglasilo stečaj nad ladjedelnico Uljanik v Pulju. Odločitev o stečaju bodo jutri objavili na oglasni deski sodišča, kar bo tudi uradno pomenilo uvedbo stečajnega postopka za ladjedelnico, ki je delovala 163 let. V sindikatu so ocenili, da ta odločitev pomeni konec ladjedelništva na Hrvaškem. Puljska ladjedelnica je del Uljanik grupe, v kateri je tudi reška ladjedelnica 3. maj.

Kitajci (še) brez ponudb

Na sodišču so ta teden po poročanju Slovenske tiskovne agencije (STA) pojasnili, da je račun družbe blokiran več kot 230 dni ter da so dolgovi ladjedelnice dosegli 164 milijonov kun (22 milijonov evrov). Terjatve delavcev so znašale skoraj polovico zneska. Kot nam je po telefonu povedal sindikalist iz puljskega Uljanika Đino Šverko, bo 1118 zaposlenih ob stečaju dobilo odpoved: "Agonija družbe traja skoraj leto dni, delavci smo brez plač že več kot osem mesecev. Že pred ladjedelnico so šle v stečaj druge družbe, povezane z Uljanikom: Strojegradnja Diesel, ki je imela v Pulju 130 zaposlenih, na Reki pa še sto, pa Uljanik TESU s 65 zaposlenimi ter Proizvodnja opreme v Vodnjanu z nekaj deset delavci. No, zdaj je na vrsti ladjedelnica v Pulju, krovna skupina Uljanik grupa z 22 zaposlenimi pa ima narok za stečaj jutri. Za 3. maj na Reki, kjer je okoli 800 delavcev, je narok na sodišču 5. junija." Sodišče v Pazinu je sicer že večkrat prestavilo odločitev o stečaju puljske ladjedelnice, nazadnje konec aprila. Kajti obe ladjedelnici je pred dobrima dvema tednoma obiskala delegacija ene največjih ladjedelniških družb na svetu, China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC). Neuradno naj bi kitajski investitorji kazali določen interes, posebej za 3. maj, a konkretnih ponudb in predlogov še ni bilo.

Dan žalosti

Predsednik uprave ladjedelnic Uljanika Sandi Božac je medtem ocenil, da stečaj ne pomeni konca ladjedelnice, saj da stečaj ne bo odločilen pri odločitvi potencialnih investitorjev. Upa, da so še možni pogovori o "nadaljevanju ladjedelništva ali kakšne druge dejavnosti". Meni, da je možno nadaljevati izgradnjo preostalih ladij tudi v primeru stečaja celotne skupine. Predstavnik sindikata Uljanika Boris Cerovec pa ni tako optimističen. Zanj je odločitev sodišča pričakovana. Znova je kritiziral hrvaško vlado, ki po njegovih besedah ni želela pravočasno rešiti Uljanika. Ocenil je, da je za reševanje prepozno, ker so izgubili zaupanje naročnikov in večino kadra, ki je bil usposobljen za izdelavo sofisticiranih plovil za posebne namene. Samo lani je puljsko ladjedelnico zapustilo več kot 400 delavcev, ki so si delo poiskali v tujini, največ v italijanskih mestih Trst in Tržič.
Župan Pulja Boris Miletić (IDS) je zaradi stečajnega postopka v Uljaniku, ki ga je označil za "stoletni gospodarski in kulturni simbol Istre", ob napovedi stečaja minuli ponedeljek razglasil za dan žalosti. V mestu je odpovedal vse zabavne prireditve, televizijske in radijske postaje pa so ustrezno prilagodile svoje programe, ustanove v lasti mesta so zastave spustile na pol droga. Tako se je župan odločil, ker da je aktualna hrvaška vlada "uničila hrvaško ladjedelništvo in podpisala kapitulacijo hrvaškega gospodarstva". Menil je še, da so vse vladne napovedi o strateških investitorjih, vključno s kitajsko družbo CSIC, "samo farsa". Na Hrvaškem so le redka podjetja prestala stečajni postopek tako, da so po njem nadaljevala uspešno poslovanje, so še zapisali pri STA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta