Kako je nemška skrajno desna stranka AfD pritegnila volivce: Stavili so na družbena omrežja in mlade

Jon Knez Jon Knez
13.06.2024 05:00

Mlade so predvsem nagovarjali na temo primanjkljaja stanovanj, zgrešene zelene politike in vojn na mejah EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alice Weidel in Tino Chrupalla, sovodji AfD, sta bila z rezultatom evropskih volitev zadovoljna.
EPA

Na evropskih volitvah v Nemčiji je s 16 odstotki glasov drugo mesto, prva je bila krščanskodemokratska unija CDU/CSU, osvojila skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD). V novem sklicu Evropskega parlamenta bodo imeli 15 poslancev. Pred nekaj tedni so iz evropske skrajno desne politične skupine Identiteta in demokracija (ID) sporočili, da so AfD izključili iz svojih vrst. To pa zaradi z neonacizmom in vohunjenjem za Kitajsko povezanih kontroverz okoli poslanca in "špicenkandidata" AfD Maximiliana Kraha.

EPA

Stranka je v ponedeljek izrazila željo po vrnitvi v ID, ki bo po doslejšnji projekciji sestave Evropskega parlamenta imela 58 od 720 evroposlancev. V ta namen so iz svoje delegacije, čeprav uradno spadajo med skupino okoli sto neopredeljenih poslancev, ki ne pripadajo nobeni skupini, izključili Kraha. Ta je za bruseljski časnik Politico dejal, da od vrnitve AfD v ID ne bo nič. AfD je največ glasov dobila na vzhodu Nemčije. Zmagali so v zvezni deželi Saška, kjer so dobili 31,8 odstotka. Nekaj manj še v Saški-Anhaltu, v Turingiji, v Brandenburgu in na Predmorjanskem. 

Od jeseni v Nemčiji potekajo protesti proti desnemu ekstremizmu. 
EPA

Rezultat sicer ni presenetljiv, okoli 15-odstotni uspeh so jim napovedovale raziskave javnega mnenja skozi celo leto. V čem pa je skrivnost uspeha skrajno desne, z neonacizmom in protimigrantsko politiko povezane stranke, ki jo vodita Tino Chrupalla in Alice Weidel? Nemški mediji pišejo, da so se predvsem izkazali na družbenih omrežjih in da jim je uspelo pritegniti mlade volivce. S tem so v primerjavi z evropskimi volitvami pred petimi leti premagali zelene, piše Deutsche Welle

AfD se je, tako nemški mediji, v kampanji osredotočila na ciljno skupino mladih, saj so na evropskih volitvah v Nemčiji prvič volilno pravico imeli tudi starejši od 16. leta. Kampanjo so v ta namen vodili predvsem prek tiktoka in instagrama. Vodilni kandidat nemških skrajnih desničarjev Krah je denimo na tiktoku samske moške spodbujal h korajžnosti pri osvajanju deklet z nasveti, naj ne bodo mevže, češ da so pravi moški desno usmerjeni in patrioti. Deutshce Welle piše, da AfD v 85-milijonski Nemčiji z največjim deležem evropskih poslancev (96) prek družbenih omrežij doseže več mladih kakor vse ostale stranke skupaj. 

Maximilian Krah je samske moške spobdujal h korajži, češ da so Nemci patrioti. 
EPA

Mlade so predvsem nagovarjali s temami o pomanjkanju stanovanj, zgrešeni zeleni politiki in vojnah na mejah EU. Po študiji fundacije Bertelsmann mladi v Nemčiji med 16. in 25. letom stavijo predvsem na mir v svetu. Hans Pfeifer, strokovnjak za desni ekstremizem pri Deutsche Welle, meni, da je razlog za visoko podporo AfD prav v tem. "Vojna v Ukrajini ni naša vojna. Zelenski ni naš predsednik. Vojna v Ukrajini terja naš denar. Nemčija je bila prisiljena v to vojno. Drugače se bomo morali boriti na vzhodni fronti, kjer so življenja izgubili bratje in bratranci naših dedkov," je na družbenih omrežjih pred kratkim zapisal Krah. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta