Evropska skrajna desnica: Nemški AfD izključili iz skupine ID v Evropskem parlamentu

STA, J.K.
23.05.2024 19:55

"Seznanili smo se z odločitvijo skupine ID. Kljub temu smo optimistični glede volilnega večera in naslednjih dni," sta v Berlinu pojasnila vodji stranke Alice Weidel in Tino Chrupalla, vodji AfD.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izključili so jih zaradi spornih izjav vodilnega kandidata na evropskih volitvah Maximiliana Kraha. 
EPA

Politična skupina Identiteta in demokracija (ID) v Evropskem parlamentu je iz svojih vrst danes izključila vseh devet evroposlancev skrajno desne nemške stranke Alternativa za Nemčijo (AfD). Povod za izključitev, ki jo je predlagal vodja politične skupine, Italijan Marco Zanni, naj bi bila sporna izjava člana AfD Maximiliana Kraha. Krah je med drugim razburil z izjavo v intervjuju, objavljenem v italijanski La Repubblici in Financial Timesu, da sam "nikoli ne bi rekel, da so vsi, ki so nosili uniformo enot SS samodejno kriminalci". S tem je Krah komentiral izjave nemškega pisatelja Günterja Grassa, ki je pred smrtjo priznal, da se je kot najstnik pridružil nacističnim enotam SS.

47-letni Krah se je znašel v središču pozornosti tudi zaradi svojega nekdanjega sodelavca, ter zaradi sumljivih plačil iz Rusije in Kitajske. Vodstvo stranke mu je zaradi tega prepovedalo nastopanje na volilnih dogodkih. Tudi Petr Bystron, številka dve na evropski listi AfD, zaradi preiskav o korupciji za zdaj ne bo več vodil kampanje.

V sklepu politične skupine, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, je navedeno, da se zaradi vrste incidentov, v katere je bil vpleten Maximilian Krah in s tem tudi nemška delegacija skupine, ter zaradi dejstva, da so ti incidenti škodovali povezanosti in ugledu skupine, članstvo članov nemške delegacije s takojšnjim učinkom prekine. "Skupina ID ne želi biti več povezana z incidenti, v katere je bil vpleten Maximilian Krah, vodilni kandidat AfD za evropske volitve," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v sporočilu za javnost zapisala italijanska Liga, ki ima v skrajno desni politični skupini največ poslancev.

Reuters

O predlogu za izključitev so glasovali v notranjem pisnem postopku. Po informacijah dpa so predlog za izključitev članov AfD podprli evroposlanci iz vrst italijanske Lige, francoskega Nacionalnega zbora, flamske stranke Vlaams Belang, danske Ljudska stranka ter češke stranke Svoboda in neposredna demokracija. Poslanci iz vrst avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) in Konservativno-ljudske stranke Estonije so glasovali proti.

Vodja delegacije nemške AfD Christine Anderson je pred tem poskušala preprečiti izključitev celotne delegacije in zahtevala zaslišanje. Vložila je tudi predlog, da se izključi samo Kraha, ki ga je podprlo še šest poslancev AfD v skupini ID. Izključitev poslancev AfD tik pred evropskimi volitvami je predvsem simbolne narave, poudarja dpa.

Vodstvo AfD je po odločitvi o izključitvi poslancev iz ID odločeno, da po evropskih volitvah ne bo ostalo izolirano na evropski ravni. "Seznanili smo se z odločitvijo skupine ID. Kljub temu smo optimistični glede volilnega večera in naslednjih dni," sta v Berlinu pojasnila vodji stranke Alice Weidel in Tino Chrupalla. Razpoke v skupini ID so se nakazale že v torek, ko je skrajno desna francoska stranka Nacionalni zbor sporočila, da v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta ne bo sodelovala z AfD, kar bi lahko vplivalo na volilni izid ID in sklepanje zavezništev po volitvah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta