Kakšne številke! AstraZeneca je lani beležila 44,4 milijarde dolarjev prihodkov

N.S., STA
09.02.2023 13:02

Britanska farmacevtska družba AstraZeneca je v minulem poslovnem letu zabeležila 3,3 milijarde dolarjev (3,1 milijarde evrov) dobička po davkih, potem ko se je ta leta 2021 ustavil pri 122 milijonih dolarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prihodki iz naslova prodaje zdravil za raka so nadoknadili izpad na račun nižje prodaje cepiva proti covidu-19.
Reuters

Dobri rezultati so predvsem posledica velike prodaje zdravil za raka in lanskega prevzema ameriške družbe Alexion za 39 milijard dolarjev. AstraZeneca je lani beležila 44,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 25 odstotkov več kot leto prej, poslovanje povzema francoska tiskovna agencija AFP. Kot so zapisali, so prihodki iz naslova prodaje zdravil za raka nadoknadili izpad na račun nižje prodaje cepiva proti covidu-19.

"Prodaja covidnih zdravil bo po pričakovanju znatno upadla tudi letos", so izpostavili v podjetju in dodali, da bodo prihodki iz tega naslova minimalni. "Postregli smo z močnimi rezultati za lansko leto, pri čemer smo dosledno izvajali svojo dolgoročno strategijo rasti," je dejal izvršni direktor podjetja Pascal Soriot. V letošnjem letu računajo, da bodo prihodki zrasli med enim in petimi odstotki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta