Kamala Harris nekdanjega učitelja imenovala za svojega podpredsedniškega kandidata

Va, STA
06.08.2024 15:17

Podpredsednica ZDA in kandidatka demokratov na novembrskih predsedniških volitvah je izbrala guvernerja Minnesote.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kamala Harris in Tim Walz 
Profimedia

Kamala Harris se je v minulih dneh pogovarjala z več potencialnimi kandidati za podpredsednika, nazadnje pa sta v igri ostala guverner Pensilvanije Josh Shapiro in Minnesote Tim Walz, in Harris se je odločila za slednjega.

60-letni Walz v demokratsko volilno kampanjo prinaša perspektivo podeželskega Srednjega zahoda, hkrati pa zagovarja cilje liberalne politike, kot sta legalizacija konoplje in večja zaščita delavcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tim Walz 
Reuters

Prav tako se zavzema za brezplačne šolske obroke, boj proti podnebnim spremembam in znižanje davkov za srednji razred. Vendar pa je v preteklosti zastopal tudi bolj konservativna stališča, ko je branil interese kmetov in pravico do orožja.

Harris želi očitno z Walzem okrepiti demokratsko podporo na Srednjem zahodu. Izkušeni demokrat je guverner Minnesote od leta 2018, pred tem pa je bil dolga leta član ameriškega predstavniškega doma. Pred politično kariero je bil učitelj.

Pomoč pri neopredeljenih in podeželskih volivcih 

Znan je po preprostem in neposrednem načinu podajanja političnih sporočil, kar bi lahko Harris pomagalo pridobiti neopredeljene in podeželske, bele volivce, poroča britanski BBC.

"Kot guverner, trener, učitelj in veteran je pomagal delavskim družinam, kot je njegova. Super ga je imeti v ekipi," je Harris sporočila na družbenem omrežju X. Walz pa je objavil, da gre za veliko čast in da sprejema kandidaturo. "Podpredsednica Harris nam kaže politiko tega, kar je mogoče. Malo me spominja na prvi šolski dan," je zapisal v objavi in pozval, da se skupaj lotijo stvari.

Harris in Walz naj bi že danes nastopila na predvolilnem zborovanju v Filadelfiji v zvezni državi Pensilvanija, kjer bo demokratka Walza uradno predstavila kot svojega podpredsedniškega kandidata.

V nadaljevanju bosta skupaj obiskala druge ključne zvezne države, kjer so republikanski in demokratski predsedniški kandidati običajno najbolj izenačeni. To so Wisconsin, Michigan, Severna Karolina, Georgia, Arizona in Nevada, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med prvimi, ki so se odzvali na odločitev o izbiri Walza za podpredsedniškega kandidata, je bila nekdanja predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki je odločitev Harris pozdravila. Kot je povedala v pogovoru za televizijo MSNBC, dobro pozna Walza, skupaj sta delala v predstavniškem domu. "On je srce ameriškega demokrata," je dejala Pelosi.

Takoj se je oglasil tudi nekdanji demokratski predsednik Barack Obama. Walz tako kot Harris "verjame, da je vlada za to, da služi. Služi ne le nekaterim od nas, temveč vsem. To je tisto, zaradi česar je izjemen guverner, in to je tisto, zaradi česar bo še boljši podpredsednik", je Obama objavil na omrežju X. 

Tudi ameriški predsednik Joe Biden je pohvalil izbor Walza za podpredsedniškega kandidata in dejal, da bosta s Harris "močan glas delovnih ljudi in velikega ameriškega srednjega razreda".

"Prva večja odločitev, ki jo sprejme strankarski predsedniški kandidat, je njegova izbira za podpredsednika. In Kamala Harris je sprejela odlično odločitev, ko je izbrala guvernerja Tima Walza za svojega kandidata," je na družbenem omrežju X objavil Biden, čigar umik iz volilne tekme je odprl pot Kamali Harris za demokratsko predsedniško nominacijo.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta