Leteči velikan se počasi poslavlja: izdelali so še zadnji superjumbo

DR
19.12.2021 16:29

Potniško letalo Airbus A380, največje v zgodovini, se je izkazalo za predrago.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Napočil je čas za slovo. Leteli bodo še, izdelovali pa jih ne bodo več.
Foto: REUTERS

Reuters

Zadnje potniško letalo Airbus A380, ki so ga izdelali, so prejšnji teden predali novemu lastniku. To je letalska družba Emirates s sedežem v Dubaju. Gre za zgodovinski trenutek. Velikan med letali bo sicer še vedno letel, čeprav je njegova usoda v prihodnosti precej negotova. Letalska družba Emirates, ki ima v lasti okoli polovico vseh airbusov A380, po poročanju televizije BBC očitno namerava z njim izvajati polete še vrsto let. Toda veliko letalskih družb je svoje airbuse A380 med pandemijo novega koronavirusa nehalo uporabljati, nekateri so že pristali na odpadu.

Airbus A380 je največje potniško letalo na svetu. Po standardni konfiguraciji sprejme 545 potnikov, maksimalno pa bi se jih lahko z njim peljalo tudi 853. Dvonadstropni kolos poganjajo štirje motorji, razpon njegovih kril je 80 metrov. Zgolj za primerjavo: nogometno igrišče je dolgo od 90 do 120 metrov. Največja vzletna masa airbusa 380 znaša 575 ton, ob pristanku pa je lahko težek največ 394 ton (razliko pomeni porabljeno gorivo). Zelo kompleksna je tudi njegova električna napeljava, ki jo sestavlja okoli 530 kilometrov kablov. Toda po besedah Alexa Scerrija, nekdanjega kapitana tega ogromnega reaktivnega potniškega letala, airbusa A380 sploh ni tako težko pilotirati. "Podjetju Airbus je uspelo A380 zasnovati tako, da se pilotu zdi, kakor da upravlja veliko manjše letalo, kot je na primer A320. Je neverjetno okreten, sploh ne daje vtisa, da je pravzaprav težek 600 ton," pojasnjuje Scerri.

Podjetje Airbus se je projekta A380 lotilo na začetku 90. let preteklega stoletja. Letalo A380 naj bi bilo simbol zmogljivosti evropske industrije, paradni konj Airbusove letalske flote, s katerim naj bi prekosili Boeingov jumbo jet 747. Mnogi so tedaj sklepali, da bodo velika letališča po svetu preobremenjena zaradi večanja mest in naraščanja obsega prometa. Tako je nastal trg za velika letala, s katerimi bi se lahko naenkrat peljalo več potnikov in zato ne bi bilo treba povečevati števila letov. A ko je A380 leta 2007 opravil svoj prvi komercialni let, je bilo že zasejano seme njegovega propada. Medtem ko so se Airbusovi inženirji trudili spraviti svojega superjumba na trg, je podjetje Boeing že po tihem tržilo več različic svojega ekonomičnega dvomotornega širokotrupnega letala 777 in razvijalo letalo 787, poimenovano Dreamliner. Gre za letalo, ki je veliko bolj učinkovito od predhodnih modelov. Porabi namreč manj goriva, zato je letenje z njim cenejše. Boeingov Dreamliner in airbus A350, ki je prišel na trg nekaj let pozneje, sta popolnoma preoblikovala trg. V primerjavi s temi novimi dizajni je bil A380 s štirimi motorji preprosto predrag tako za nakup kot za upravljanje. "Tehnologija A380 v bistvu izvira iz 80. let preteklega stoletja," je za BBC pojasnil Peter Morris, glavni ekonomist pri letalskem podjetju Ascend by Cirium.

To je bil tudi razlog, da ga je podjetje Airbus le s težavo prodajalo. Zgrajenih je bilo samo 251 letal A380, v projekt je bilo vloženih okoli 22 milijard evrov. Toda čeprav je bilo to letalo za Airbus komercialna polomija, je postalo za njegovega najpomembnejšega kupca prava uspešnica. Letalska družba Emirates je z letali A380 vzpostavila globalno mrežo poletov z velikim številom potnikov na bolj oddaljene destinacije z Dubajem kot izhodiščem. Emirates so s tem ustvarili svojo nišo na trgu in zaradi nje postali ena največjih letalskih družb na svetu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta