Lufthansa: Največji delničar blokira državno pomoč. Bo letalski prevoznik ostal brez nje?

Gr.G., STA
22.06.2020 15:00

Delničarji nemškega letalskega prevoznika Lufthanse, ki je v težavah zaradi pandemije covida-19, bodo v četrtek odločali, ali bo družba sprejela državno pomoč. Družba bi lahko ostala brez nje, saj ji največji delničar nasprotuje. Njegovo mnenje bo skušal spremeniti tudi gospodarski minister.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pandemija covida-19 je v težave pahnila večino svetovnih letalskih prevoznikov, ki so utrpeli močan upad povpraševanja po letalskem prevozu in težave zaradi omejitvenih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb.
Reuters

Bavarski poslovnež Heinz Hermann Thiele, ki je v lastništvo Lufthanse z večjim deležem vstopil šele pred kratkim in je trenutno lastnik 15,5 odstotka delnic, nasprotuje pogoju prejema pomoči, po katerem bi država v zameno prevzela neposredni 20-odstotni lastniški delež v družbi, pripadli pa bi ji tudi dve mesti v nadzornem svetu. Predlaga, naj država svojo voljo uveljavlja posredno prek državne razvojne banke Kfw.

Reuters

Vrniti letališke slote

Lufthansa bi se morala v zameno med drugim odpovedati tudi 24 časovnim blokom na letališčih v Münchnu in Frankfurtu. Nadzorniki družbe so državno pomoč že potrdili, zdaj jo morajo še delničarji. Na skupščini naj bi glavni izvršni direktor Carsten Spohr predstavil strategijo zniževanja stroškov. Če državne pomoči ne bo, je usoda družbe negotova. Po navedbah vodstva je ogroženih 22.000 delovnih mest, po ocenah sindikata pa celo 26.000. Spohr je sicer konec tedna v pismu zaposlenim zagotovil, da so se v družbi dobro pripravili na scenarij, ko bi državna pomoč padla v vodo.
Danes je Lufthansa poleg tega po 32 letih izpadla iz osrednjega indeksa frankfurtske borze DAX in se preselila v indeks podjetij srednje vrednosti MDAX. Glavni razlog je močan upad vrednosti njenih delnic od začetka koronske krize, po vstopu Thieleja v njeno lastništvo pa se je tudi precej zmanjšalo število delnic, s katerimi se prosto trguje na borzi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta