Madžarska si ne želi namestitve dodatnih Natovih sil ob meji z Ukrajino, nasprotuje tudi sankcijam proti Rusiji

STA, M.R.
10.02.2022 09:22

Madžarska, ki je članica Evropske unije in zveze Nato, si na meji z Ukrajino ne želi dodatnih Natovih sil, je v sredo zvečer za evropsko medijsko hišo Euronews dejal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. "Ne potrebujemo dodatnih sil na ozemlju Madžarske," je dejal zunanji minister Madžarske, ki na vzhodu meji na Ukrajino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Madžarski premier Viktor Orban se je pretekli teden v Moskvi sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom

EPA

Madžarska po besedah ministra Petra Szijjartoja ne bo pristala na premestitev Natovih sil na svoje ozemlje. Dodal je, da "v državi so že Natove sile, in sicer madžarska vojska", ki je "v ustreznem stanju" za zagotavljanje varnosti države. Madžarski zunanji minister se je tudi zavzel proti sankcijam proti Rusiji, ker, kot je dejal, "ne bodo učinkovale".

Madžarski premier Viktor Orban ima prijateljske vezi z Rusijo in njenim predsednikom Vladimirjem Putinom. Pred tednom dni se je Orban v Moskvi sestal s Putinom. V ospredju pogovorov je bila dobava ruskega plina. Madžarski premier se je tudi ponudil za mirovnega posrednika med Rusijo in Ukrajino.

Za razliko od Madžarske je sosednja Slovaška z ZDA, ki je prav tako članica Nata, sklenila vojaški sporazum, ki predvideva vojaško prisotnost ameriške vojske neposredno na slovaško-ukrajinski meji. Sporazum ameriškim oboroženim silam omogoča brezplačno uporabo slovaških vojaških oporišč Malacky-Kuchyna in Sliač ter vse druge dogovorjene objekte. Veljavnost sporazuma je deset let z možnostjo podaljšanja ter enoletnim odpovednim rokom.

Zahod že več tednov glasno svari, da Ukrajini grozi skorajšnja ruska invazija, potem ko je Rusija ob meji s to državo namestila že več kot 100.000 svojih vojakov. V Moskvi načrtovanje invazije zanikajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta