Med epidemijo na tujem: Tako je učiteljica iz Slovenije doživljala karanteno na Novi Zelandiji

ŠTR
24.05.2020 06:00

"Ko sem se letos februarja po štirih letih odpravila na dolgo pot na drugo stran sveta, si kljub strogim ukrepom na letališčih v Singapurju nisem mislila, da bo moje (vsaj) enoletno raziskovanje okolice mesta Nelson in načrtovanje novih poti po novozelandskih otokih zelo kmalu preprečila novica, da se država Dolgega belega oblaka, kot ji pravijo, zaradi covida-19 - koronavirusa - bolj ali manj ustavlja," pravi Aleksandra Verbošt iz Jurovskega Dola, učiteljica, ki je poučevanje na osnovni šoli za eno leto zamenjala za življenje na Novi Zelandiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandri Verbošt se je čas ustavil na južnem otoku Nove Zelandije.
Osebni Arhiv

Ta država je ob izbruhu virusa v nekaj dneh uvedla eno najstrožjih karanten na svetu, pravi. Na najstrožjo stopnjo so prešli v dveh dneh – zaprli so šole, univerze, muzeje, trgovske centre ... "Hkrati so se zaprli restavracije in bari, dovoljena ni bila niti dostava. Država je praktično obstala," opisuje. Dovoljeno je bilo le gibanje v soseski – do tja, kamor lahko greš še peš: "Strogo se upošteva razdalja, a kljub temu so Novozelandci ohranili pozitiven odnos in te ob srečanju na ulici vedno nagovorijo, povprašajo po zdravju, kako preživljaš karanteno, ali te nasmejijo s komentarjem, da umik ni nič osebnega."

Brez mask, a strogi ukrepi

Odprte so ostale samo prehrambne trgovine in tiste, ki zagotavljajo najnujnejše potrebščine. V to je vključena tudi lekarna. Pri vhodu si je treba razkužiti roke, postopen je tudi vstop v trgovine, ne uporabljajo pa se rokavice in maske. Nikjer. Država zalog nima in jih ne dobavlja, hkrati jih ne zahteva, niti jih ne priporoča. Kot je v navadi Novozelandcev, so tudi tokrat stopili skupaj in se organizirali preko socialnih omrežij, javno in glasno podprli lokalne pridelovalce in si ponudili medsebojno pomoč v času karantene. "Ekonomski izpad in izguba služb pa sta že zdaj glavna tema pri iskanju rešitev. Premierka je sicer tista, ki vsak dan znova podaja izjave, odgovarja na vprašanja novinarjev. Ko pa se vrne domov, državljanom omogoči še pogovor v dnevni sobi. Z domačega kavča se javi v trenirki in copatih ter v živo odgovarja na vprašanja po facebooku," razlaga Verboštova.

"Počasi prehajamo na zimski čas, zato še tople in čudovite dneve preživljamo v naravi ali se odpravimo na bližnji hrib." 
Osebni arhiv
Spodbudni napisi ob cestah. 
osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta