Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za prijetje Šojguja in Gerasimova

STA, Va
25.06.2024 14:56

Nekdanjemu ruskemu obrambnemu ministru in načelniku generalštaba ruske vojske ICC očita vojne zločine v Ukrajini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sergej Šojgu sedi desno zgoraj za Vladimirjem Putinom.   
Profimedia

Sergej Šojguj in Valerij Gerasimov naj bi bila odgovorna za neposredne napade na civilne cilje v Ukrajini. Po mnenju sodnikov obstaja utemeljen sum, da oba nosita individualno kazensko odgovornost, bodisi zaradi odreditve izvedbe napadov bodisi zaradi neustreznega nadzora nad silami pod njunim poveljstvom.

Naloga za prijetje sta bila izdana zaradi domnevnih vojnih zločinov usmerjanja napadov na civilne objekte, povzročanja prekomerne naključne škode civilistom ter zaradi zločina proti človečnosti v povezavi z "nečloveškimi dejanji" v Ukrajini, je še zapisalo v izjavi sodišče s sedežem v Haagu.

Valerij Gerasimov
Reuters

Sodišče še navaja, da obstajajo utemeljeni sum, da sta osumljenca odgovorna za raketne napade, ki so jih ruske oborožene sile izvajale na ukrajinsko električno infrastrukturo od najmanj 10. oktobra 2022 do najmanj 9. marca 2023.

Ukrajina je pozdravila "pomembno" odločitev. "Vsi bodo odgovarjali za zlo," je dejal vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. Rusija je po drugi strani odločitev o izdaji naloga za aretacijo nekdanjega obrambnega ministra Šojguja označila za "nepomembno", poročajo ruske tiskovne agencije, ki se sklicujejo na ruski varnostni svet.

Naloga za aretacijo Šojguja in Gerasimova sta zadnja v nizu ukrepov sodišča zaradi vojne v Ukrajini. Sodišče je marca lani izdalo nalog za prijetje ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske uradnice Marije Lvove Belove zaradi domnevne odgovornosti za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij.

ICC nima lastne policije za izvrševanje nalogov za prijetje. Pri njihovem izvajanju se zanaša na pravosodne sisteme svojih 124 članic, da mu izročijo osumljence, ko so na njihovem ozemlju. Niti Rusija niti Ukrajina sicer nista članici ICC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta