Hudi pritiski Izraela na Mednarodno kazensko sodišče: "Pustite, no, da se brigamo sami zase!"

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
28.05.2024 21:36

Že predhodnica tožilca ICC Karima Khana, ki je te dni zahteval medarodno tiralico za Netanjahuja spričo zločinov v Gazi, Fatoui Bensouda se ni uklonila izraelskim grožnjam, piše britanski The Guardian. Omenja tudi Mosad.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanja tožilka ICC Fatou Bensouda, ki jo je zalezoval izraelski Mosad
Reuters

Britanski dnevnik The Guardian razkriva zgodbo o hudih pritiskih in grožnjah nekdanjega šefa izraelske zunanje varnostno obveščevalne službe Mosad na takrat glavno tožilko Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) v Haagu. Šef Mosada Yossi Cohen je tožilko Fatoui Bensouda, ki prihaja iz Gambije, namreč leta 2021 hotel odvrniti od preiskave zločinov izraelskih okupacijskih oblasti nad Palestinci.

Guardianova zgodba je v skladu s poprejšnjimi poročili, ki so skušala razkriti vplive Izraela in tudi njegovih zahodnih zaveznikov na mednarodne sodne institucije. Cohen se je tajno sestajal z določenimi akterji, še preden je tožilka sprejela odločitev o uradni preiskavi izraelskih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na okupiranih palestinskih ozemljih. Razkritje je še posebej vroče tudi zategadelj, ker je prejšnji teden naslednik Bensoude Karim Khan zahteval izdajo mednarodne tiralice za izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja in njegovega obrambnega ministra Joava Galanta ter še za tri vodilne hamasovce spričo zločinov, ki so se v Gazi zgodili od lanskega 7. oktobra naprej. Njegova zahteva za aretacijo Netanjahuja in tudi Galanta namreč temelji tudi na preiskavi Bensoude, ki je bila za tožilko izvoljena leta 2012.

Eden od anonimnih virov, ki naj bi bil blizu nekdanjemu šefu Mosada, je Guardianu izpovedal, da se je Cohen za svoj cilj "posluževal taktik, vrednih prezira". Dodal je, da mu nakana zastrašiti tožilko le ni uspela. Cohen naj bi tožilki prigovarjal: "Pustite, no, da se brigamo sami zase! Saj se vendar nočete vpletati v zadeve, ki bi utegnile ogroziti vašo varnost ali pa varnost vaše družine." Teh neposrednih groženj v različnih variantah naj bi tožilka izkusila še več. Ena od akcij je bila tudi, da so anonimneži v imenu zahvale neke Nemke na tožilkinem domu v Haagu želeli izročiti kuverto z več sto dolarskimi bankovci. Poleg je bila zapisana še izraelska telefonska številka. Nizozemske oblasti so nato pred njen dom namestile varnostne kamere.

Izraelska kampanja zoper ICC naj bi po trditvah britanskega dnevnika sicer trajala skoraj že desetletje. Izrael je bil v tem času prek tajnih agentov nad osebjem ICC izvajal "nadzore, pritiske, vdore v komunikacijski sisteme, očrnitve" ter uporabljal še druga orodja "specialne vojne", tudi izraelski vohunski program Pegasus. Tako jih je želel odvrniti od njihovega poslanstva oziroma preiskav zoper Izrael. Mosad je na ta način prestregel več telefonskih in drugih komunikacij ter dokumentacij Bensoude pa tudi Khana. Izrael je vse te obtožbe že zanikal. Vendar pa naj bi bil imel Khan tudi težave z izraelsko zaveznico ZDA, še preden se je sploh odločil za tiralico za Netanjahuja, ki je prišla relativno pozno.

Izrael je menda tajno operacijo pričel leta 2015, ko so se palestinske oblasti pridružile ICC. Uradni Tel Aviv oziroma Jeruzalem je to tedaj imenoval za "diplomatski terorizem". Seveda se Izrael - pa tudi ne ZDA, Rusija in Kitajska - nikoli niso pridružile ICC, ki ga danes priznava že 124 držav sveta. Tudi Slovenija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta