Melania Trump podprla pravico do splava: Kaj to pomeni za Trumpovo kampanjo?

Jon Knez Jon Knez
05.10.2024 06:00

Trump je sicer stališče do prepovedi splava omilil in to temo umaknil s strankarske platforme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Melania Trump bo izdala knjigo spominov.
Profimedia

Ameriška Slovenka in nekdanja prva dama ZDA Melania Trump je v svoji knjigi spominov, ki bo na knjižne police prišla v torek, 8. oktobra, izrazila podporo pravici do splava. To so odkrili ameriški mediji, ki so v vpogled dobili odlomke knjige. Razkritje je zanimivo, saj republikanska stranka njenega soproga, nekdanjega predsednika in vnovičnega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, nasprotuje pravici do splava. "Nujno je treba zagotoviti, da bodo ženske imele avtonomijo pri odločanju o rojstvu otrok na podlagi lastnega prepričanja, brez kakršnegakoli vmešavanja ali pritiska vlade. Zakaj bi lahko kdo drug odločal o tem, kaj bo ženska počela s svojim telesom? Temeljna pravica ženske do osebne svobode, do lastnega življenja ji daje pravico, da prekine nosečnost, če to želi," je, kot poročajo ameriški mediji, zapisala v knjigi. 

Politična stališča 54-letna Slovenka z ameriškim potnim listom izraža redko. S tem pa je dregnila v eno ključnih predvolilnih vprašanj in zamajala pozicijo republikancev glede vprašanja splava. Ko so raziskave javnega mnenja pred predsedniškimi volitvami, ki bodo 5. novembra, pokazale, da ima pri vprašanju splava demokratska kandidatka in trenutna podpredsednica ZDA Kamala Harris veliko prednost pred Trumpom, je ta splav umaknil s strankarske platforme, potrjene na konvenciji v Milwaukeeju sredi julija. 

Trump se je tudi hvalil, da je imenoval vrhovne sodnike, ki so ukinili pravico do splava po celotnem ozemlju ZDA in jo predali v odločanje posameznim zveznim državam. Hkrati pa je zagotovil, da bodo imele ženske pod njegovo oblastjo vse pravice, in občasno kritiziral republikanske države, ki potrjujejo drakonske zakone proti splavu. Za zdaj ni jasno, ali Melania Trump z objavo svojega stališča mesec dni pred volitvami skuša pomagati Trumpu, ki glede podpore med ženskami zelo zaostaja za demokratko Harris.

Podpredsedniški kandidat JD Vance ima še posebej radikalno stališče do vprašanja splava.
Profimedia

Še posebno radikalno stališče do splava ima Trumpov kandidat za podpredsednika JD Vance. Na nedavnem soočenju podpredsedniških kandidatov je ponovil Trumpovo stališče, da je odprava pravice do splava na nacionalni ravni to vprašanje ustrezno prenesla na zvezne države. Temu je ostro nasprotoval demokratski podpredsedniški kandidat Tim Walz, ki je Vancu sporočil, naj se briga zase, in navedel primer nosečega dekleta iz Georgie, ki je na poti na splav v Severno Karolino umrlo. Zatrdil je, da ne gre za pravice držav, ampak za človekove pravice, med katere spada pravica do zdravstva.

Vance je nato zanikal, da je kadarkoli zagovarjal popolno prepoved splava na ravni ZDA. Vendar so novinarji izbrskali njegovo izjavo izpred dveh let, ko je v nekem podkastu dejal prav to, da si želi, da bi bil splav v ZDA nezakonit. "S tem bi ženskam preprečili, da potujejo v zvezne države, kjer je splav dovoljen," je še dejal leta 2022. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta