Melania Trump se je pred volitvami uprla soprogu: Zakaj bi kdo drug odločal o ženskem telesu?

D.Ži
04.10.2024 09:05

Nekdanja ameriška prva dama, ki sicer le redko izraža svoje mnenje, se v prihajajoči biografiji postavlja na stran pravice do prekinitve nosečnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Melania Trump intervjuje daje zelo redko, svoje mnenje je zdaj razkrila v biografiji. 
Profimedia

Melania Trump v svojih prihajajočih spominih piše, da imajo ženske pravico do splava, je v sredo poročal britanski časnik Guardian, medtem ko njen mož Donald Trump podpira možnost, da bi ameriške zvezne države omejile prekinitev nosečnosti.

"Zakaj bi moral kdo drug razen ženske same imeti moč odločati, kaj naj počne s svojim telesom?" je zapisala Melania Trump v svojih spominih, ki bodo izšli štiri tedne pred ameriškimi predsedniškimi volitvami, ki bodo 5. novembra, njen mož pa na njih kandidira proti demokratki Kamali Harris.

"Omejevanje pravice ženske, da se odloči za prekinitev neželene nosečnosti, je enako odvzemu nadzora nad lastnim telesom. To prepričanje imam že vse svoje odraslo življenje," je zapisala v spominih, poroča Guardian.

(FILES) Former US First Lady Melania Trump waves as she arrives and US Senator from Ohio and 2024 Republican vice presidential candidate J.D. Vance applauds during the last day of the 2024 Republican National Convention at the Fiserv Forum in Milwaukee, Wisconsin, on July 18, 2024. Melania Trump voiced strong support for abortion rights in her upcoming memoir, The Guardian reported on October 3, 2024, in apparent remarks that contrast with husband Donald Trump's position on the key US election issue.,Image: 915933351, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Časnik je sporočil, da je pridobil izvod knjige z naslovom Melania, ki bo izšla 8. oktobra. 

Republikanec Donald Trump je pred časom že namignil, da bo morda podprl državno prepoved splava po 15 tednih nosečnosti, a je aprila dejal, da so politična vprašanja pomembnejša na prvih predsedniških volitvah, odkar je vrhovno sodišče razveljavilo primer Roe proti Wadu iz leta 1973, s čimer se je končalo skoraj 50 let zveznih pravic do splava.

Trump pravi, da bi morale države odločati o zakonih o splavu, in podpira izjeme v primerih posilstva, incesta ali zaščite življenja matere.

Predvolilne ankete napovedujejo tesno tekmo, saj bo o izidu volitev verjetno odločilo sedem ključnih držav.

Mnogi so prepričani, da se Melania in Donald Trump ne strinjata še v marsičem. 
Profimedia

Demokrati vidijo pravico do splava kot priljubljeno vprašanje, ki bi ga Harris lahko uporabila proti Trumpu. Anketa Reuters/Ipsos, izvedena med 21. in 28. avgustom, je pokazala, da večina volivcev, vključno s 34 odstotki republikancev, želi, da naslednji predsednik zaščiti ali poveča dostop do splava.

Trump si pripisuje zasluge za odločitev vrhovnega sodišča, da leta 2022 razveljavi sodbo v primeru Roe proti Wadu, ki je ščitila pravico do splava med 24. in 28. tednom nosečnosti, ker so odločili glasovi sodnikov, ki jih je imenoval Trump.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta