Na Antarktiki odkrili prve dokaze o prisotnosti mikroplastike

STA, A.L.
08.06.2022 15:03

V snegu na Antarktiki so znanstveniki odkrili prve dokaze o prisotnosti mikroplastike na tem kontinentu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Študentka univerze v novozelandskem Christchurchu Alex Aves je leta 2019 zbrala vzorce z 19 lokacij na Rossovi ledeni polici, ki je največja ledena polica Antarktike, in v njih odkrila 13 vrst plastike, med katerimi je bila najpogostejša PET plastika, ki se navadno uporablja za izdelovanje plastenk in oblačil.

"Odkritje mikroplastike v svežem snegu Antarktike je izjemno žalostno, saj priča o razsežnostih onesnaževanja okolja s plastiko, ki je dosegla celo najodročnejše predele sveta," je dejala Avesova.

V raziskavi, katere ugotovitve so objavljene v znanstvenem časopisu The Cryosphere, je v povprečju odkrila 29 mikroplastičnih delcev na liter stopljenega snega.

Obstaja možnost, da je mikroplastika prepotovala tisoče kilometrov po zraku

Gostota mikroplastike, ki se sicer definira kot vsakršen delec plastike, manjši od petih milimetrov, je bila trikrat višja v neposredni bližini znanstveno-raziskovalnih postaj na Rossovem otoku v bližini Antarktike, kot tudi v bližini novozelandske raziskovalne postaje Scott Base in ameriške raziskovalne postaje McMurdo na samem kontinentu.

Po oceni raziskovalcev je sicer možno, da je mikroplastika prepotovala tisoče kilometrov po zraku, vendar pa je enako verjetno, da je prisotnost ljudi na Antarktiki povzročila mikroplastični odtis.

Po besedah raziskovalke na novozelandskem Inštitutu za okoljske znanosti in raziskave Olge Panto je raziskava Avesove potrdila tisto, kar so znanstveniki že predvideli. "Noben organizem na svetu se dandanes ne more izogniti vplivu človeških aktivnosti, podobno kot so vsa okolja in organizmi pod vplivom podnebnih sprememb, ki smo jih povzročili ljudje," je dejala Panto.

Po njeni oceni bo treba vložiti veliko truda in dela, da bi lahko zmanjšali uporabo plastike in izboljšali ravnanje z njo, še navaja dpa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta