Antarktika počasi izginja

DR
02.07.2020 05:00

Južni pol se je v minulih 30 letih segreval trikrat hitreje kot preostali svet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Led počasi izginja, ogrožene so tudi živalske vrste.
Reuters

Nova študija, objavljena v najnovejši številki revije Nature Climate Change, je pokazala, da se je južni pol v preteklih 30 letih segreval več kot trikrat hitreje, kot se je v povprečju segreval preostali svet. To utegne imeti hude posledice, kot sta še hitrejše taljenje antarktične ledene odeje in dvig morske gladine. Močno ogroženo je zaradi tega tudi tamkajšnje morsko življenje.
Študija prikazuje to najbolj oddaljeno regijo na Zemlji v povsem novi luči. In čeprav znanstveniki že leta vedo, da se območja okoli Antarktike segrevajo, so doslej mislili, da je južni pol, ker je globoko v njeni notranjosti, nekako zaščiten pred dvigovanjem globalnih temperatur. "To je dokaz, da je globalno segrevanje res globalno in da si počasi utira pot tudi do najbolj oddaljenih koščkov sveta," pravi Kyle Clem, podoktorski raziskovalec na področju podnebne znanosti pri univerzi v Wellingtonu ter glavni avtor študije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta