Na Češkem bo drugi krog predsedniških volitev, pomerila se bosta Andrej Babiš in Petr Pavel

N.S., STA
14.01.2023 18:33

V drugem krogu predsedniških volitev na Češkem, ki bodo potekale čez dva tedna, se bosta pomerila nekdanji premier Andrej Babiš in nekdanji načelnik generalštaba češke vojske Petr Pavel, kažejo neuradni volilni izidi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
N
Nekdanji premier Andrej Babiš je prejel 36,72 odstotka glasov. 
Martin Divisek

Andreja Babiša je v prvem krogu podprlo 36,72, Petra Pavla pa 33,73 odstotka volivcev. Presenetljivo daleč zadaj na tretjem mestu je tretja favoritinja, Danuše Nerudova, nekdanja rektorica Mendlove univerze v Brnu. Dosegla je nekaj manj kot 14 odstotkov glasov podpore, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Volilna udeležba je bila razmeroma visoka, saj se je volitev udeležilo več kot 67 odstotkov od 8,3 milijona volilnih upravičencev. Odločitev o zmagovalcu, ki bo nasledil predsednika Miloša Zemana, bo tako znana v drugem krogu volitev. Javnomnenjske raziskave pred prvim krogom so pokazale, da bi Babiš, če se uvrsti v drugi krog, izgubil dvoboj tako proti Pavlu kot proti Nerudovi.

Vloga predsednika na Češkem je predvsem ceremonialna, vseeno pa imenuje vlado, izbira guvernerja centralne banke in ustavne sodnike ter je vrhovni poveljnik oboroženih sil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta