Na Češkem odprli volišča za predsedniške volitve

STA, Va
13.01.2023 16:00

Od osmih kandidatov imajo realne možnosti za drugi krog oziroma zmago trije. Miloš Zeman po dveh mandatih ne more več kandidirati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Praga
EPA

Na Češkem volivci v petek in soboto izbirajo novega predsednika države. Zmagovalec, ki bo nasledil Miloša Zemana, bo verjetno odločen v drugem krogu.

Na volišča je pozvanih 8,3 milijona volilnih upravičencev, ki bodo naslednika dosedanjega predsednika  izbirali med osmimi kandidati. Realne možnosti za zmago imajo nekdanji načelnik generalštaba češke vojske Petr Pavel, nekdanji premier Andrej Babiš in nekdanja rektorica Mendlove univerze v Brnu Danuše Nerudova. Vsem trem javnomnenjske raziskave napovedujejo med 21 in 30 odstotkov glasov. Če noben kandidat v prvem krogu ne bo dobil več kot 50 odstotkov glasov, se bosta dva najboljša kandidata pomerila v drugem krogu, ki bo 27. in 28. januarja.

(PISMO IZ KARLOVIH VAROV) Češka išče predsednika

Katera dva kandidata se bosta uvrstila naprej, je težko napovedati. Če bi se v drugi krog uvrstil Babiš, bi po ocenah analitikov in glede na javnomnenjske ankete izgubil dvoboj tako proti Pavlu kot proti Nerudovi.

Volišča so danes odprta med 14. in 22. uro, v soboto pa od 8. do 14. ure. Prve izide je pričakovati v soboto zvečer.

Čehi tokrat tretjič v zgodovini neposredno volijo predsednika države. Pred tem je češkega oz. češkoslovaškega predsednika volil parlament. Zeman po dveh predsedniških mandatih ne more več kandidirati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta