Na Hrvaškem do konca avgusta 15 milijonov prihodov turistov. Kakšni so rezultati v primerjavi z lanskim letom?

STA, A.L.
01.09.2022 15:59

Hrvaški turistični sektor je v prvih osmih mesecih letos zabeležil 15 milijonov prihodov in 86,6 milijona nočitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

To je 40 odstotkov več prihodov in 27 odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani. Največ turistov je prišlo iz Nemčije, Slovenije in Avstrije.

Te številke le še malo zaostajajo za tistimi iz rekordnega leta 2019 - pri številu prihodov za devet odstotkov, pri številu nočitev pa za štiri odstotke, so danes sporočili s hrvaškega ministrstva za turizem in šport.

Samo v avgustu so turisti na Hrvaškem ustvarili 4,6 milijona prihodov in 32 milijonov nočitev.

Največ gostov je v prvih osmih mesecih obiskalo Istro, kjer so zabeležili 24,7 milijona nočitev. Sledita splitsko-dalmatinska županija s 16 milijonov nočitev in primorsko-goranjska županija s 15,3 milijona nočitev. Najbolj priljubljena mesta med turisti so bila Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Medulin, Umag in Split.

Po več kot pet milijonov nočitev so ustvarili turisti iz Poljske in Češke

Od začetka leta do konca avgusta je največ tujih turistov prispelo na Hrvaško iz Nemčije. Ustvarili so 19,8 milijona nočitev. Sledijo gosti iz Slovenije z 8,8 milijona nočitev in iz Avstrije s 6,5 milijona nočitev. Po več kot pet milijonov nočitev so ustvarili turisti iz Poljske in Češke, po več kot tri milijone gosti iz Italije in Slovaške, iz Nizozemske in Velike Britanije pa po nekaj manj kot tri milijone.

Največ, 33,9 milijona nočitev, so turisti ustvarili v družinskih apartmajih, sledijo kampi s 17,6 milijona nočitev ter hoteli s 17,2 milijona nočitev.

Direktor Hrvaške turistične zveze Kristjan Staničić pričakuje tudi odličen september, posebno v segmentu navtike in poslovnih potovanj. Napovedal je tudi vrsto dejavnosti in kampanj, ki bodo namenjene trgom Slovenije, Madžarske in Nemčije.

"Čestitala bi celotnemu sektorju za te izjemne rezultate, poleg turističnega prometa, ki je skoraj na ravni iz leta 2019, pa smo lahko še posebej zadovoljni s finančnimi rezultati, ki so še boljši," je izjavila ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac. Izpostavila je, da je vrednost izdanih računov v turističnem sektorju znašala skoraj 600 milijonov kun (80 milijonov evrov) več kot v celotnem letu 2019.

Vrednost izdanih računov je v prvih osmih mesecih letos znašala 28,93 milijarde kun (3,85 milijarde evrov), vrednost izdanih računov v celotnem letu 2019 pa 28,4 milijarde kun (3,78 milijarde evrov). V primerjavi s prvimi osmimi meseci leta 2019 se je vrednost izdanih računov letos povečala za 38 odstotkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta