Na meji z Rusijo kmalu še ena nova članica Nata: Finski parlament potrdil vstop v zavezništvo

STA, M.R.
01.03.2023 13:59

Finski parlament je danes z veliko večino podprl vstop Finske v zvezo Nato. Za zakon, ki Finski omogoča vstop v severnoatlantsko zavezništvo, je glasovalo 184 finskih poslancev, sedem jih je bilo proti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Finski poslanci so o zakonu o vstopu v Nato, ki so ga potrjevali danes, razpravljali v torek. Podpora zakonu je bila pričakovana.

Vstop države v Nato mora podpreti še finski predsednik Sauli Niinistö, ki pa je že napovedal, da bo to storil kmalu po potrditvi v parlamentu.

Finska, ki ima 1340 kilometrov meje z Rusijo, je za vstop v Nato skupaj s Švedsko zaprosila lani po ruskem napadu na Ukrajino. Načrtovano je bilo, da bosta državi v zavezništvo vstopili hkrati, a se zdaj zaradi turške blokade Švedske omenja tudi možnost ločenega vstopa.

Finski parlament na zasedanju o vstopu v severnoatlantsko zavezništvo.
Reuters

Soglasje za vstop Finske v Nato mora dati tudi vseh 30 članic zavezništva. Edini, ki tega še nista storili, sta Madžarska in Turčija.

Madžarski parlament je danes začel razpravo o ratifikaciji vstopa Švedske in Finske v Nato, o protokolih o vstopu Finske in Švedske pa naj bi glasoval prihodnji teden. Po napovedih podpora ni vprašljiva.

Turčija, ki je januarja prekinila pogajanja o vstopu skandinavskih držav, medtem opozarja, da bi lahko ratificirala le vstop Finske. Med drugim jih je dodatno vznejevoljila poteza desničarskega skrajneža Rasmusa Paludana, ki je na protestu pred turškim veleposlaništvom v Stockholmu sežgal izvod Korana. Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je v ponedeljek potrdil, da se bodo pogovori o pristopu Švedske in Finske nadaljevali 9. marca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta