Na Slovaškem volijo novega predsednika, izid je negotov

N.S., STA
06.04.2024 11:41

Slovaki izbirajo novega predsednika države. Za položaj se potegujeta nekdanji zunanji minister Ivan Korčok in trenutni predsednik parlamenta Peter Pellegrini, ki ponujata nasprotni viziji glede nadaljnje podpore Ukrajini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Ivan Korčok in Peter Pellegrini se za položaj naslednika Zuzane Čaputove merita v drugem krogu, ker v prvem 23. marca noben od kandidatov ni dosegel potrebnih 50 odstotkov glasov. Liberalni Korčok, ki uradno nastopa kot neodvisni kandidat, je prejel dobrih 42, Pellegrini, ki je zaveznik trenutne vlade pod vodstvom Roberta Fica, pa 37 odstotkov glasov. Podobno izenačena sta bila tudi v anketah pred drugim krogom, ki ne napovedujejo jasnega zmagovalca. Nekatere raziskave v zadnjih dneh rahlo prednost napovedujejo Pellegriniju, druge pa Korčoku.

Pomembno vlogo naj bi odigrali glasovi, ki so jih volivci v prvem krogu namenili preostalim kandidatom. Najpomembnejši so pri tem glasovi tretjeuvrščenega Štefana Harabina, ki je osvojil 12 odstotkov in je po stališčih bliže Pellegriniju. V primeru zmage slednjega se obeta koncentracija moči vladnega tabora. Če bo predsedniški položaj zasedel Korčok, pa je pričakovati nadaljevanje politike, kakršno je vodila Čaputova in notranjepolitičnih trenj med vladno ekipo in predsednikom. Čaputova se kljub priljubljenosti ni odločila potegovati za drugi mandat.

Kandidata za njenega naslednika med drugim ponujata različni viziji glede nadaljnje podpore Ukrajini. Medtem ko Pellegrini zagovarja politiko premierja in nasprotuje pošiljanju orožja v Ukrajino, je Korčok prepričan, da si vsakdo želi mir v Ukrajini, a da prekinitev dobave orožja ne bi vodila do miru, temveč do kapitulacije. Približno 4,3 milijona volilnih upravičencev lahko svoj glas na voliščih po državi odda od 7. ure. Volišča bi se morala zapreti ob 22. uri, a naj bi bila nekatera zaradi tehničnih težav odprta nekoliko dlje. Preštevanje glasov se bo začelo po zaprtju volišč, rezultate je pričakovati v nedeljo zjutraj, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta