Napadli policiste in uničevali lastnino: Na eritrejskem festivalu v Stockholmu na desetine poškodovanih

STA, Gr.G.
03.08.2023 21:01

Na posnetkih s prizorišča festivala je videti goreča in uničena vozila in šotore, medtem ko se v zrak vijejo veliki oblaki črnega dima.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Ob robu eritrejskega kulturnega festivala v švedski prestolnici Stockholm so danes izbruhnili nasilni izgredi, pri čemer je bilo poškodovanih več kot 50 ljudi, policija pa je pridržala okoli sto izgrednikov. Po poročanju švedskih medijev so udeleženci shoda, ki je potekal nedaleč od festivala, napadli policiste in uničevali lastnino na prizorišču.

Po navedbah policije je v bližini eritrejskega provladnega festivala v predmestju severozahodno od Stockholma potekal še en javni shod, med katerim so izbruhnili nasilni izgredi. Na njem se je zbralo približno tisoč protestnikov, ki so na policiste med drugim metali kamenje.

EPA

Na posnetkih s prizorišča festivala je videti goreča in uničena vozila in šotore, medtem ko se v zrak vijejo veliki oblaki črnega dima. Očividci in novinarji na kraju dogodka so poročali o kaotičnih prizorih in spopadih.

Po podatkih policije in zdravstvenih predstavnikov so do zgodnjih večernih ur zabeležili 52 poškodovanih, med njimi najmanj osem huje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policija je sporočila, da so pridržali okoli sto ljudi. Sporočili so še, da so uvedli preiskavo glede nasilnih izgredov in požigov ter oviranja dela policije in reševalnih služb.

EPA

Po poročanju švedskega tabloida Expressen je približno tisoč protivladnih demonstrantov, ki so imeli dovoljenje za protestni shod v bližini festivala, prebilo policijsko zaporo in vdrlo na festival. Izgredniki so podirali festivalske šotore, pri čemer so šotorske kline uporabili kot orožje proti policiji in v policiste metali kamenje, poročanje časnika povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Festival, ki se že vrsto let odvija na severu prestolnice, vključuje seminarje, razprave in predavanja ter glasbo in sejem. Po poročanju časnika Dagens Nyheter je bil festival v preteklosti deležen kritik zaradi povabljenih gostov, ki podpirajo politično vodstvo v Eritreji, kjer že 30 let vlada predsednik Isaisas Afwerki.

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta