Nekdanji veleposlanik v Jugoslaviji o Putinovi "usodni napaki". Pogletje nove zemljevide, spremembe so velike"

M.R.
05.10.2022 12:38

Ukrajinske sile so pognale rusko vojsko v beg na jugu in vzhodu države in zasedle nekaj pomembnih območij. O "usodni napaki" ruskega voditelja Vladimirja Putina pa je spregovoril nekdanji britanski veleposlanik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski vojaki v Bahmutu.
Reuters

Nekdanji britanski veleposlanik v bivši Jugoslaviji in tudi Rusiji Andrew Wood je ocenil, da je ruski predsednik Vladimir Putin z delno mobilizacijo zagrešil "usodno napako", s katero je vojno "približal svoji hiši". Wood meni, da je bila mobilizacija preveč kaotična in slabo izvedena.

Pričakuje, da se bodo boji nadaljevali tudi v prihodnjem letu, sam pa dvomi, da jih bo Rusija stopnjevala do te mere, da bi uporabila jedrsko orožje. "Nihče na Zahodu se ne želi vključevati na tej ravni. Menim tudi, da si nihče v Rusiji, razen morda Putina, ne želi biti vključen v jedrsko izmenjavo," je povedal.

V nadaljevanju pa je še povedal, da je glavna težava Rusije ta, da o vsem odloča en človek, ki se izogiba vsakršne razprave, se izogiba drugačnim pogledom, se vpleta v vojaške odločitve, saj izdaja neposredne ukaze nadrejenim na terenu, s tem pa je vse skupaj temeljito zapletel.

Hitro napredovanje ukrajinskih sil

Ukrajinska vojska je sicer osvobodila pomembno vas Davidov Brid, ki leži v hersonski regiji, s tem pa je ruske sile prisilila v umik. Te imajo sicer še vedno nadzor nad mestom Herson, so se pa morale umakniti tudi iz nekaterih drugih naselij na severu omenjene regije.

Inštitut za vojne študije (ISW) je poročal, da so ukrajinske sile še naprej uspešne v regiji, hkrati pa naj bi napredovale tudi na območju regij Harkov in Lugansk. "Ukrajinske sile so osvobodile nekaj naselij ob vzhodni obali reke Inhulec ob avtocesti T2207 in prisilile ruske sile k umiku proti Hersonu. Prav tako na jugu še naprej napredujejo ob reki Dnjeper in ob avtocesti T0403 in preganjajo Ruse južno od meje med regijama Herson in Dnepropetrovsk proti območju Berislava," so zapisali pri ISW.

Poleg tega ukrajinske sile napredujejo tudi vzhodno od rek Oskil v harkovski regiji, ruski viri pa trdijo, da boji potekajo v bližini avtoceste R66 Svatove-Kremina, so še zapisali pri ISW.

Južno operativno poveljstvo ukrajinskih oboroženih sil pa je sporočilo, da je "hitro napredovanje Ukrajine prislilo ruske sile k umiku", saj da naj bi utrpele velike izgube. "Ruske sile so uničevale svoje rezerve streliva in poksušale uničiti mostove in prehode, da bi tako upočasnile napredovanje ukrajinskih sil, še dodaja ukrajisko poveljstvo. V zadnjih 24 urah naj bi bilo ubitih 31 ruskih vojakov, uničenih več kot 40 oklepnih vozil, vključno z osmimi tanki in eno havbico velikega kalibra," so zaključili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta