(VIDEO) Zelenski: Ukrajinske sile osvobodile več krajev na jugu in vzhodu. Rusi napadli mesto v kijevski regiji

STA, M.R., A.L.
05.10.2022 07:08

Ukrajinska vojska je v zadnjih dneh med napredovanjem na jugu in na vzhodu države osvobodila več krajev, ki so jih zasedali ruski okupatorji, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski vojaki v zavzetem Limanu
EPA

Volodimir Zelenski je dejal, da njihove sile hitro napredujejo in so vzpostavile nadzor nad več kraji v regijah Herson, Harkov, Lugansk in Doneck. Po njegovih besedah so samo v hersonski regiji na jugu v zadnjih urah zavzeli osem krajev.

"Naši vojaki se ne ustavijo. Samo vprašanje časa je, preden bodo okupatorja izgnali z našega ozemlja," je še dejal ukrajinski predsednik.

Ukrajinski guverner regije Lugansk Sergij Gajdaj je sporočil, da je ukrajinska vojska "uradno že začela osvoboditev" te regije na vzhodu države, ki je bila skoraj v celoti pod okupacijo ruskih sil. Osvobodili so več krajev in tam dvignili ukrajinsko zastavo, je dejal, ni pa navedel, za katere kraje gre.

V video sporočilu je izpostavil, da je "treba očistiti ozemlje, ker predvsem v mestu Kremina ruski okupatorji širijo protipehotne mine, ki so namenjene pohabljanju ljudi". Povedal je tudi, da so prvič po nekaj mesecih obiskali kraj Bilogorivka, ki so ga ruske sile povsem uničile, a je v njem ostalo 15 ljudi, ki so jim prinesli humanitarno pomoč, poroča Ansa, ki navaja ukrajinsko tiskovno agencijo Unian.

Mediji so v torek poročali, da so ukrajinske sile prebile rusko obrambno linijo na jugu države in dosegle največji preboj na jugu države od začetka vojne, nadaljevale so tudi protiofenzivo na vzhodu.

Že v soboto so ukrajinske sile ponovno zavzele strateško pomembno mesto Liman v regiji Doneck.

Ukrajinska vojaka ob uničenem ruskem tanku na območju Harkova.
EPA

Z droni napadli kijevsko regijo

Ruska vojska je z iranskimi brezpilotniki napadla mesto Bila Cerkva, ki leži okoli 80 kilometrov južno od Kijeva. Poškodovanih je več zgradb, izbruhnil pa je tudi požar.

Guverner kijevske regije Oleksij Kuleba je pozval prebivalce mesta sinoči pozval, naj ostanejo v zakloniščih, ukrajinski mediji pa so poročali o eni žrtvi tega napada.

Nov paket ameriške pomoči

Z Zelenskim je govoril ameriški predsednik Joe Biden, med drugim sta govorila tudi o novem 625 milijonov dolarjev (626 milijonov evrov) vrednem paketu vojaške pomoči, ki naj bi jo ZDA dobavile Ukrajini. V paket naj bi bili vključeni štirje raketni sistemi HIMARS, 16 155-milimetrskih havbic in med drugim še večje količine streliva.

Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov pa je opozoril, da odločitev Washingtona o dodatni vojaški pomoči Ukrajini predstavlja grožnjo ruskim interesom in zato povečuje tveganje za vojni spopad med Rusijo in Zahodom. "To doživljamo kot neposredno grožnjo strateškim interesom naše države. Oskrba z ameriško vojaško opremo in njenimi zaveznicami ne povzroča le dolgotrajnega prelivanja krvi in novih žrtev, temveč povečuje tudi nevarnost pred neposrednim vojaškim spopadom med Rusijo in zahodnimi državami," je povedal.

EU naj bi dosegla dogovor o novem paketu sankcij

Samo močna in trdna Evropa bo ustavila ruskega predsednika Vladimirja Putina, je danes v Evropskem parlamentu poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Predstavila je načrtovane ukrepe glede cen energije ter dejala, da je EU pripravljena razpravljati o zgornji meji cene plina, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije.

V Evropski uniji je treba omejiti inflacijski vpliv plina na cene električne energijo, zato smo pripravljeni razpravljati o zgornji meji cene plina, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije, je poudarila. Ta omejitev, ki bi bila začasna, bi bila po njenih besedah prvi korak k strukturni reformi trga z električno energijo.

"Takšna zgornja meja cene plina mora biti ustrezno zasnovana, da se zagotovi varnost oskrbe," je dejala. Cene plina pa je treba po njenih besedah preučiti tudi zunaj trga z električno energijo.

Komisija si bo z državami članicami prizadevala tudi za zmanjšanje negotovosti in vpliva manipulacij s cenami, ki jih izvaja Rusija, je poudarila predsednica komisije.

Poleg tega je napovedala okrepljena pogajanja z zanesljivimi partnerji, kot je Norveška, in pozvala k vzpostavitvi energetske platforme za skupne nakupe plina v EU, da bi znižali cene energije. Pri tem je poudarila, da se je treba izogniti scenariju, po katerem bodo države članice ponovno tekmovale med seboj na svetovnih trgih, kar bi ceno plina zviševalo.

"Pri našem ukrepanju ostajata najpomembnejši dve stvari: to je enotno in solidarno ukrepanje," je dejala von der Leyenova.

Ukrepi, ki jih sprejemajo države EU, morajo "ohraniti enake konkurenčne pogoje znotraj unije", je dejala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta