Zelenski z odlokom prepovedal pogajanja s Putinom

STA, Va, A.L.
04.10.2022 08:58

Svet za varnost in obrambo, ki ga vodi ukrajinski predsednik, je rusko priključitev štirih ukrajinskih regij ponovno označil za kršitev mednarodnega prava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volodimir Zelenski 
Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes na svoji spletni strani objavil odlok, ki Ukrajincem prepoveduje pogajanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Odlok je pred tem sprejel ukrajinski svet za varnost in obrambo, z njim pa se je odzval na rusko priključitev štirih ukrajinskih regij na jugu in vzhodu države.

Svet, ki ga vodi Zelenski, sestavljajo pa ga člani vlade ter vodje oboroženih sil in varnostnih služb, je rusko priključitev štirih ukrajinskih regij ponovno označil za kršitev mednarodnega prava.

Po ruski invaziji 24. februarja so sicer potekali številni pogovori med predstavniki obeh strani, a je Kremelj za vsa pogajanja na predsedniški ravni postavil stroge pogoje, ki so bili za Ukrajino nesprejemljivi. Kijev pa je sedaj v luči vojaških uspehov praktično izključil možnost za pogovore, vse dokler se ruske sile ne umaknejo z njihovega ozemlja.

Predlogi Elona Muska za končanje vojne

Ukrajinski predsednik je v ponedeljek ostro kritiziral ameriškega milijarderja Elona Muska, ki je na twitterju objavil anketo s svojimi predlogi za končanje vojne v Ukrajini. Med drugim vključujejo izvedbo novih referendumov na zasedenih ukrajinskih ozemljih in prepustitev Krima Rusiji.

Elon Musk je svojih 107,7 milijona sledilcev na twitterju pozval, naj glasujejo o njegovih predlogih za mirno končanje vojne v Ukrajini. Predlagal je, da bi Ukrajina morala postati nevtralna, se odpovedati polotoku Krim, v štirih zasedenih ukrajinskih regijah pa bi morali izvesti nove referendume pod nadzorom Združenih narodov. Pri tem je še poudaril, da je zmaga Ukrajine malo verjetna, saj ima Rusija trikrat več prebivalcev.

Reuters

V razpravo o mirni rešitvi spora med Ukrajino in Rusijo se je hitro vmešal Zelenski, ki je v odgovor objavil svojo anketo, v kateri je sledilce spraševal, ali jim je najbogatejši človek na svetu bolj všeč takrat, ko podpira Ukrajino ali Rusijo. Več kot 90 odstotkov volivcev je glasovalo za Muska, ki podpira Ukrajino.

Anketa Elona Muska je deset ur po objavi zbrala več kot dva milijona glasov, anketa Zelenskega pa je osem ur po objavi prejela več kot 1,5 milijona glasov.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je Musku odgovoril, naj raje predlaga osvoboditev zasedenih ozemelj vključno s Krimom, Rusija naj se razoroži in odpove jedrskemu orožju, s katerim grozi drugim, vojni zločinci pa naj gredo na mednarodno sodišče.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je Muska obtožil, da besedo mir uporablja kot evfemizem za formulacijo, "naj Rusi umorijo in posiljujejo še več tisoč nedolžnih Ukrajincev ter ukradejo še več ozemlja".

Izjave Elona Muska so hitro sprožile ogorčenje v ZDA in v mednarodni skupnosti. Ameriški kongresnik Adam Kinzinger je Muskovo idejo označil za nekaj najslabšega, kar je slišal doslej. "Edina pot do miru je, da se Ruse brcne iz Ukrajine, kjer nimajo kaj iskati. Hudiča ne boš zadovoljil z žrtvovanjem ozemlja," je sporočil republikanec iz Illinoisa.

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je Musku razložil, da ko nekdo ukrade teslo, to še ne pomeni, da postane zakonit lastnik vozila, niti njegovih koles, čeprav kolesa trdijo, da so glasovala za tatu. Nekdanji ukrajinski veleposlanik v Nemčiji Andrij Melnik pa je bil je precej nediplomatsko kratek: "Odjebi, je moj zelo diplomatski govor tebi, Elon Musk."

Ruski predsednik Vladimir Putin je, kot je znano, v petek na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk Rusiji. Pred tem so tamkajšnje proruske oblasti v regijah izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo z veliko večino odločilo za priključitev k Rusiji. V ponedeljek je dokumente o priključitvi ratificirala tudi ruska duma. Ukrajina in zahodne države so referendume nemudoma obsodile in jih označile za nezakonite.

Doneck
Reuters

Ukrajinske sile napredujejo na vzhodu in jugu

Ukrajinske sile so prebile rusko obrambno linijo na jugu države in dosegle največji preboj na jugu vse od začetka vojne, medtem pa nadaljujejo s protiofenzivo na vzhodu, utrjujejo položaje na ponovno zavzetih ozemljih in prodirajo v regijo Lugansk, ki je večinoma še vedno pod nadzorom ruskih sil.

Ukrajinske sile so z napredovanjem ob strateško pomembni reki Dneper ponovno zavzele več vasi, so sporočili ukrajinski uradniki in vodja proruskih oblasti v regiji Herson Vladimir Saldo.

Ukrajinske sile so na jugu uničile 31 ruskih tankov in en raketomet, je sporočilo južno operativno poveljstvo ukrajinske vojske, ni pa navedlo podrobnosti, kje natančno so potekali spopadi, navaja agencija Reuters. Trditev sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajinski vojaki v Bahmutu
REUTERS

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je dejal, da so "številčno močnejši" Ukrajinci s tanki prodrli južno od vasi Zolota Balka, ki je do tedaj označevala frontno črto na reki Dnipro. Dosegli naj bi naselje Dudčani kakih 30 kilometrov nižje, kar pomeni največji napredek ukrajinskih sil na jugu države od začetka vojne.

Ukrajinske sile naj bi želele prekiniti oskrbovalne linije za približno 25.000 ruskih vojakov na zahodnem bregu reke Dneper, poročata Reuters in britanski BBC. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob tem dejal, da je ukrajinska vojska napredovala na več območjih, vendar ni navedel podrobnosti. "V več regijah so bila osvobojena nova naselja. Na več sektorjih fronte potekajo hudi boji," je povedal v rednem nočnem videonagovoru.

Na vzhodu države medtem ukrajinske sile počasi prodirajo v Lugansk - eno od regij, ki so bile nedavno priključene k Rusiji. Lugansk je bil doslej dlje časa pod skoraj popolnim nadzorom ruskih sil. V soboto pa so ukrajinske sile ponovno zavzele strateško pomembno mesto Liman v regiji Doneck, povsem blizu meje z regijo Lugansk. Potrditev je prišla tudi od proruskih oblasti, ki so sporočile, da so se ukrajinske enote pomaknile več kilometrov v notranjost Luganska.

Po praznovanju ob priključitvi štirih ukrajinskih regij prejšnji teden se je tako zaradi neuspehov na fronti razpoloženje v Rusiji nekoliko spremenilo. Med drugim je bil zaradi debakla v Limanu po poročanju ruskih medijev odpuščen poveljnik ruskega zahodnega vojaškega okrožja, general Aleksander Žuravljov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta