Nikaragva pred Meddržavnim sodiščem v Haagu pomoč pri genocidu v Gazi očita: Nemčiji!

STA, B. J.
08.04.2024 19:30

Po besedah strokovnjaka za mednarodno pravo Daniela Müllerja, slovenskega znanca, se predstavniki nemške vlade zavedajo grozovitih razmer v Gazi, a kljub temu vztrajajo pri podpori Izraelu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemško dobavo humanitarne pomoči Palestincem so označili kot bedno.
EPA

Nikaragva je pred Meddržavnim sodiščem v Haagu (ICJ) danes predstavila svoja stališča v postopku proti Nemčiji. Berlinu je očitala, da Izraelu pomaga pri genocidu v Gazi, nemško dobavo humanitarne pomoči Palestincem ob istočasnem oboroževanju Izraela pa je označila kot bedno. Berlin bo pred sodniki na kritike odgovarjal v torek. Predstavnik Nikaragve Daniel Müller je humanitarno pomoč za Gazo, ki jo tudi s pomočjo letal dobavlja Nemčija, označil kot izgovor, saj da Berlin istočasno Izraelu dobavlja orožje, ki ga ta koristi za ubijanje palestinskih otrok, žensk in moških, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah strokovnjaka za mednarodno pravo Müllerja, ki je februarja že predstavljal stališča Slovenije v okviru postopka o očitanem spornem delovanju Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih, se predstavniki nemške vlade zavedajo grozovitih razmer v Gazi, a kljub temu vztrajajo pri podpori Izraelu. Kot dokaz tega je izpostavil nedavno izjavo zunanje ministrice Annalene Baerbock, ki je razmere v oblegani palestinski enklavi označila za pekel.

Nikaragva je postopek proti Nemčiji sprožila pred več kot mesecem dni, v njem pa Berlinu očita, da z zagotavljanjem politične, finančne in vojaške podpore Izraelu ter z ukinitvijo sredstev za agencijo ZN za palestinske begunce (UNRWA) spodbuja izvajanje genocida. Očita ji še, da ni izpolnila svojih obveznosti, da stori vse, kar je mogoče, da bi preprečila izvajanje genocida, še posebej v oziru, da ima Nemčija, kot poudarjajo njeni politični predstavniki, zaradi zgodovinske odgovornosti do judov, poseben odnos z Izraelom. Nikaragva od sodišča zato zahteva, naj proti Nemčiji uvede začasne ukrepe, kot je to storila v primeru tožbe Južne Afrike, v katerem so sodniki ugotovili, da obstaja verjetnost, da Izrael izvaja genocid v Gazi.

Kot piše portal katarske televizije Al Džazira, Nikaragva želi, naj sodišče Nemčiji odredi ustavitev izvoza orožja v Izrael, in ji zapove, da mora zagotoviti, da že dobavljenega orožja Izrael ne uporabi pri resnih kršitvah mednarodnega humanitarnega prava. Prav tako od ICJ želijo, da Nemčiji ukaže obnovitev financiranja dela UNRWA v Gazi, ki ga je ta začasno ukinila po izraelskih obtožbah o domnevnih aktivnostih sodelavcev agencije med vdorom palestinskih borcev na jug Izraela 7. oktobra lani.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Berlinu je že vnaprej zavrnil obtožbe. Nemška predstavnica Tania von Uslar-Gleichen pa je po zaključku seje ponovila, da Nemčija v celoti zavrača navedbe Nikaragve. Njeno predstavitev je označila kot izjemno pristransko ter izrazila prepričanje, da Nemčija ni neposredno ali posredno kršila konvencije o genocidu ali mednarodnega humanitarnega prava.

V šestih mesecih izraelske ofenzive v Gazi je bilo ubitih najmanj 33.175 Palestincev, zaradi nezmožnosti dobav humanitarne pomoči pa se prebivalstvo sooča tudi z lakoto. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta