Nizkocenovnik EasyJet prvič v 25-letni zgodovini z izgubo, prosi za državno pomoč

Gr.G.
09.10.2020 15:03

V minulem poslovnem letu je britanski letalski prevoznik pridelal izgubo visoko najmanj 877 milijonov evrov. Letos je z nizkocenovnikom potovalo približno 48 milijonov potnikov, pol manj kot lani v istem obdobju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EasyJetovi Airbusi A319 na letališču Luton.
Reuters

Britanski nizkocenovni letalski prevoznik EasyJet, za katerega smo nedavno poročali, da začasno prekinja povezavo med Brnikom in Londonom, se je znašel v finančnih težavah. V poslovnem letu, ki se je končalo 30. septembra, naj bi družba po poročanju letalskih portalov zabeležila preračunano vsaj 877 milijonov evrov izgube. Posledično načrtujejo, da bodo do konca koledarskega leta leteli zgolj s četrtino kapacitet, piše FlightGlobal. To je prvič v zgodovini, da je EasyJet poslovno leto zaključil v rdečih številkah, razlog je seveda pandemija novega koronavirusa, ki je dodobra zarezala v letalski sektor. Tudi pri nas. Tudi Fraport Slovenija, upravljalec brniškega letališča nam je pojasnil, da situacija s povečevanjem števila okužb za letalski promet nikakor ni spodbudna. 

Easyjet

Med 323,4 in 356,3 milijona evrov izgube naj bi EasyJet ustvaril samo v zadnjem četrtletju, medtem ko je v enakem obdobju lani zabeležil 578,7 milijona evrov dobička. Izguba sovpada s padcem prihodkov za kar 73 odstotkov za omenjeno četrtletje, na slabih 680 milijonov evrov, število potnikov pa je upadlo na 9,37 milijona. Prevoznik je opravil tudi zgolj 38 odstotkov načrtovanih poletov. Še najbolj uspešen je bil mesec avgust, preden so se septembra ponovno pojavile omejitve potovanj. Glede na trenutno veljavne omejitve so pri družbi napovedali, da bodo v prvem četrtletju 2021 verjetno opravili samo približno 25 odstotkov načrtovanih poletov na tržiščih, na katerih so prisotni. Je pa izguba v zadnjem četrtletju nekoliko nižja od tiste, ki so jo potrdili za tretje četrtletje poslovnega leta, ko je znašala 364 milijona evrov, gre pa za obdobje, ko so bila njihova letala zaradi omejitev za zajezitev širjenja okužb večinoma na tleh.

Johan Lundgren, prvi mož letalskega prevoznika EasyJet. 
Easyjet

Večino obstoječega omrežja bodo pokrili z zmanjšano frekvenco letov, izkoristili pa bodo tudi evropski mehanizem za ohranitev slotov, so sporočili z družbe. "V začetku letošnjega leta si nihče ni mogel predstavljati, kakšen vpliv ima pandemija na industrijo," je povedal prvi mož EasyJeta Johan Lundgren in dodal, da so vseskozi uporabljali zelo previden in konzervativen pristop do zmogljivosti, "s tem discipliniranim pristopom pa smo v četrtem četrtletju dosegli boljši rezultat od pričakovanega, in se bomo še naprej osredotočali na donosno letenje v zimski sezoni, da bi zmanjšali izgube v prvi polovici leta 2021." Lundgren zagotavlja, da so pripravljeni nemudoma povečati kapacitete, zadovoljen pa je tudi s prvimi rezervacijami za poletno sezono 2021, ki so na nivoju prejšnjih let. Je pa letos z nizkocenovnikom potovalo približno 48 milijonov potnikov, pol manj kot lani v istem obdobju.

EasyJet je zadovoljen s prvimi rezervacijami za poletno sezono 2021.
Easyjet

Skupne stroške poslovanja za celo leto so znižali za 36 odstotkov, družba pa je objavila tudi predloge za zmanjšanje števila zaposlenih do 30 odstotkov. Zaposlujejo skoraj 15.000 ljudi. Posvetovanja z vodstvenim in administrativnim osebjem, sindikati kabinskega osebja in pilotov so se že uspešno zaključila, letalska družba pa jih označuje kot konstruktivne. Prestrukturiranje bo nizkocenovnega prevoznika stalo dobrih 130 milijonov evrov, Lundgren pa ponovno poziva državo, da pomaga njim in celotnemu letalskemu sektorju v Veliki Britaniji prebroditi to krizo, ki jo označuje kot največjo v 25-letni zgodovini družbe. 

"Letalstvo se še zmeraj sooča z najhujšo grožnjo v svoji zgodovini, vlada Združenega kraljestva pa mora nujno podpreti poseben sveženj ukrepov, s katerimi bo letalskim prevoznikom zagotovila podporo za oživitev gospodarstva," ko bo do nje prišlo, je še dodal Lundgren.

Kljub izgubi je britanski letalski prevoznik včeraj sporočil, da namerava prihodnje leto urediti dve novi sezonski bazi, v mestih Faro na Portugalskem in Malagi v Španiji. Odločitev bo prinesla približno 200 novih zaposlitev za pilote in kabinsko osebje, EasyJet pa bo na vsakem letališču parkiral po tri letala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta