Nizozemska za novega evropskega komisarja predlaga zunanjega ministra Hoekstro

STA
25.08.2023 16:21

Nizozemska vlada po odstopu podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, ki se vrača v domačo politiko, za novega evropskega komisarja Bruslju predlaga zunanjega ministra Wopkeja Hoekstro, je sporočil premier Mark Rutte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V Bruslju so pojasnili, da bo predsednica komisije Ursula von der Leyen pogovor s kandidatom opravila v torek. Katero področje mu bo dodelila, bo odvisno od njegovih kvalifikacij.

"Mislim, da je Hoekstra dober kandidat," je ob najavi, da je Nizozemska za Timmermansovega naslednika predlagala zunanjega ministra in podpredsednika vlade, povedal odhajajoči premier Mark Rutte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

47-letni izkušeni nizozemski politik, ki bo moral prestati tudi zaslišanje v Evropskem parlamentu, položaj zunanjega ministra in podpredsednika vlade zaseda od lani, pred tem pa je bil od leta 2017 finančni minister. Na tem položaju se je član nizozemskih krščanskih demokratov CDA, ki so del Evropske ljudske stranke (EPP), v času pandemije covida-19 zameril južnim članicam EU zaradi kritik na račun njihovih proračunskih politik. Vendar pa je ta spor po Ruttejevih besedah že pozabljen, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Timmermans, dosedanji izvršni podpredsednik Evropske komisije, pristojen za evropski zeleni dogovor, je odstopil v torek. Njegova socialdemokratska Delavska stranka (Pdva) in leva zelena stranka GroenLinks (GL) sta ga namreč izbrali za nosilca skupne liste, s čimer se bo potegoval za mesto nizozemskega premierja.

Predčasne parlamentarne volitve so na Nizozemskem razpisali za 22. november, potem ko je po letu in pol razpadla desnosredinska vladna koalicija premierja Rutteja, ki ni zmogla rešiti spora glede ukrepov za zajezitev migracij. Rutte je že napovedal, da ne bo znova kandidiral in da bo po volitvah odšel iz politike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta