Nov rekord: Evropska centralna banka še dodatno dvignila obrestno mero

STA, M.R.
14.09.2023 14:51

Svet Evropske centralne banke (ECB) je danes desetič zapored zvišal obrestne mere za območje evra. Četrtič v nizu dvig znaša 0,25 odstotne točke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Depozitno obrestno mero je dvignil na štiri odstotke in na najvišjo raven od uvedbe evra leta 1999. Osrednja obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja bo po novem pri 4,50 odstotka, znova najvišje od časa pred zadnjo veliko finančno in gospodarsko krizo, s katero se je začelo več kot desetletje dolgo obdobje bolj ohlapne denarne politike. Obrestna mera za odprto ponudbo mejnega posojila se je medtem dvignila na 4,75 odstotka, poročajo tuje tiskovne agencije.

V ECB so ocenili, da je vztrajanje inflacije na previsoki ravni trdovratno, in da bo ta visoka še nekaj časa. Napoved inflacije za letošnje in prihodnje leto so tako zvišali, za leto 2025 pa znižali. Inflacija naj bi letos dosegla 5,6 odstotka, leta 2024 3,2 odstotka in leta 2025 2,1 odstotka. Junija so napovedovali inflacijo letos v višini 5,4 odstotka, leta 2024 v višini treh odstotkov in leta 2025 pri 2,2 odstotka.

Ob tem je ECB znižala napovedi rasti za evrsko območje v naslednjih treh letih, saj naj bi zaostreni pogoji financiranja zmanjšali domače povpraševanje v času, ko slabi tudi mednarodna trgovina. Po novi napovedi bo gospodarstvo letos doseglo 0,7-odstotno rast, v letu 2024 enoodstotno in leta 2025 1,5-odstotno. Napovedi so od prejšnjih nižje, za letos za 0,2 odstotne točke, za leto 2024 za 0,5 odstotne točke in za leto 2025 za 0,1 odstotne točke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta