Območje nedaleč od supervulkana pri Neaplju stresel potres

STA, Va
18.07.2024 15:18

Nočni potres z magnitudo 3,6 ni povzročil žrtev ali hujše materialne škode, kljub temu pa je prestrašil okoliške prebivalce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plaže so obiskane kljub tresenju tal. 
EPA

Na Nacionalnem inštitutu za geofiziko in vulkanologijo so epicenter določili na Flegrejskih poljih. Po prvih podatkih italijanske civilne zaščite v tresenju tal ni bilo poškodovanih ali hujše materialne škode. Kljub temu pa so prebivalci potres in popotresne sunke v Neaplju in sosednjih mestih močno občutili in se precej prestrašili.

Na Flegrejskih poljih, največjem aktivnem evropskem supervulkanu, že nekaj časa beležijo številne šibke kot tudi močnejše potrese. Maja je območje stresel najmočnejši potres v zadnjih 40 letih. Najmočnejši sunek v takratnem nizu potresov je imel magnitudo 4,4.

Na tem območju že več kot deset let velja rumeni alarm, ki poziva k previdnosti. Italijanska vlada je po majskih potresih pričela pripravljati nove ukrepe in napovedala načrte za morebitno evakuacijo. Nedavno so imenovali posebnega komisarja, čigar naloga je usklajevati ukrepe v regiji. K temu spada prilagajanje stavb v skladu z najmodernejšimi protipotresnimi standardi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta