(ODZIVI) Obamo je sram, ni pa presenečen: "Trenutek velike sramote za naš narod." Merklova žalostna in jezna. Oglasil se je predsednik Pahor

VČ, STA
07.01.2021 11:44
Politiki na različnih koncih sveta se odzivajo na vdor privržencev Donalda Trumpa v poslopje kongresa, ko so tam potrjevali zmago novega ameriškega predsednika.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okrepitve pred poslopjem ameriškega kongresa.
EPA

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Berlinu dejala, da je po sredinem vdoru privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa v kongres "žalostna in jezna". Po njeni oceni je za vdor odgovoren tudi Trump.

"Globoko obžalujem, da predsednik Trump vse od novembra in še včeraj ni priznal poraza," je dejala Merklova in poudarila, da so "dvomi o izidu volitev ustvarili ozračje, v katerem so se lahko zgodili sredini dogodki".

"Temeljno načelo demokracije je, da so na volitvah zmagovalci in poraženci," je dejala nemška kanclerka in dodala, da imajo oboji nalogo biti odgovorni, da lahko zmaga demokracija.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dogajanje v Washingtonu opisal kot napad na demokracijo. Ne sme biti popuščanja pred tistimi, ki želijo postaviti pod vprašaj demokracijo, je poudaril. "Kar se je zgodilo v Kapitolu, ni ameriško," je dodal.

Oglasil se je tudi slovenski predsednik Borut Pahor"Politiki se moramo z vso odgovornostjo zavedati posledic svojih ravnanj. Biti moramo povezovalni in ne razdiralni. Spodbujati moramo strpnost, ne sovražnost," piše v izjavi, ki so jo poslali iz Pahorjevega kabineta in objavili na twitterju.  

Predsednik Republike Slovenije obsoja napad "na simbol ameriške demokracije". Obsoja "vsakršno nasilje", je sporočil. Izrekel je iskreno sožalje kongresu in svojcem žrtev nasilnih dogodkov. 

"Zaupam v demokracijo in poudarjam pomen trdnosti njenih institucij, vključno z volitvami kot temeljem demokracije. Verjamem v moč in vitalnost ameriške demokracije, ki bo premagala tudi te izzive, in želim miren zaključek prehodnega obdobja," se je odzval predsednik Pahor. Prepričan je, "da bo novoizvoljeni predsednik Biden skupaj z vsemi zmernimi političnimi silami ponovno povezal sedaj globoko razdeljeno Ameriko".

Slovenski predsednik se iskreno veseli prihodnjega sodelovanja z njim.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je razžaloščen. Pozval je h končanju nasilja, je sporočil njegov govorec Stephane Dujarric. "V takšnih okoliščinah je pomembno, da politični voditelji predstavijo svojim privržencem potrebo po tem, da se izognemo nasilju, obenem pa izpostavijo pomen spoštovanja demokratičnega procesa in vladavine prave," je sporočil Guterres.

Vdor v kongres je močno obsodil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu. Poudaril je, da mu je bila ameriška demokracija vedno navdih, nasilje v sredo pa je popolno nasprotje teh vrednot.

Kanadski premier Justin Trudeau je tvitnil, da je bil incident napad na demokracijo. "Nasilje nikoli ne bo uspelo premagati volje ljudi," je še objavil. 

Turško zunanje ministrstvo je izrazilo prepričanje, da bodo ZDA odgovorno rešile notranjepolitično krizo.

Iran je ocenil, da incident kaže na ranljivost zahodne demokracije. "Kar smo videli v ZDA v sredo zvečer in danes, kaže predvsem, kako krhka in ranljiva je zahodna demokracija," je povedal predsednik Irana Hasan Rohani.

Kitajska je ZDA v prvem odzivu zaželela, da se bodo hitro vrnile k miru, stabilnosti in varnosti. "Verjamemo, da si ameriško ljudstvo želi varnosti in miru, predvsem med pandemijo," je povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Hua Chunying.

Oglasil se je tudi prejšnji ameriški predsednik Barack Obama. Kar se je zgodilo, je "trenutek velike sramote za naš narod", je rekel Obama. A bi se sprenevedali, če bi to obravnavali kot popolno presenečenje, je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta