(FOTO in VIDEO) Štiri žrtve ob vdoru v kongres, Twitter in Facebook Trumpu blokirala račun

STA, M.R.
07.01.2021 06:31
V nasilnem vdoru privržencev predsednika ZDA Donalda Trumpa v poslopje ameriškega kongresa so v sredo umrle štiri osebe, je sporočil šef policije Washingtona Robert Contee. Pred tem so poročali le o ženski, ki je umrla zaradi strela iz policijske pištole.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Ženska je umrla, ko je množica skušala vdreti skozi zabarikadirana vrata kongresne dvorane, pred katerimi so bili kongresni policisti, ki so začeli streljati. Odpeljali so jo v bolnišnico, kjer je umrla. Oblasti niso razkrile njene identitete, mediji pa poročajo, da naj bi šlo za Ashli Babbitt, Trumpovo podpornico in veteranko letalskih sil.

Po besedah Roberta Conteeja, so na območju okrog kongresne palače umrli še trije ljudje, ženska in dva moška, a naj njihove smrti ne bi bile povezane z nasiljem. Vsi trije naj bi "doživeli zdravstvene krize, ki so vodile v njihovo smrt", je dejal novinarjem.

EPA

Policija je aretirala najmanj 52 ljudi, od tega 26 na območju kongresa, in sicer zaradi kršenja policijske ure, nedovoljenega vstopa in obtožb v povezavi z orožjem.

Zaplenila je nekaj kosov orožja in odkrila tudi dve bombi. Ena je bila nastavljena pred sedež demokratske stranke v Washingtonu, druga pred sedež republikanske stranke. Na območju kongresa so v vozilu odkrili tudi puško in molotovko.

V prerivanju je bilo ranjenih najmanj 14 policistov, od tega dva huje. Enega so protestniki potegnili v množico, kjer so ga napadli, drugi pa je utrpel hujše poškodbe obraza, ko ga je zadel izstrelek.

Vdor protestnikov v Kapitol
EPA

Trumpovi privrženci so zavzeli kongres v času zasedanja za potrditev zmage demokrata Josepha Bidna na volitvah 3. januarja. Nad kongres jih je poslal Trump, ki ne priznava poraza na volitvah in trdi, da je šlo za prevaro ter v to prepričal tudi podpornike, s pozivom naj gredo in odstranijo šibke kongresnike. 

Protestniki v Kapitolu 
EPA

Policija je red vzpostavila šele po nekaj urah, županja  Muriel Bowser pa je od 18. ure po lokalnem času razglasila policijsko uro in tisti protestniki, ki so še vztrajali, so izpostavljeni aretacijam. Policijska ura je v veljavi do 6. ure (do 12. ure po srednjeevropskem času). 

Policist ob uveljavitvi policijske ure govori s posamezniki, ki je niso upoštevali.
EPA

Republikaci obtožili Trumpa

"Kongres so razdejali, ko se je vodja svobodnega sveta skrival za svojo tipkovnico in tvital proti lastnemu podpredsedniku, ker je ta izpolnjeval ustavno dolžnost," je ob dogajanju, ki so ga številni označili a poskus udara, sporočil republikanski senator iz Nebraske Ben Sasse in odgovornost za nasilje pripisal Trumpu.

Trumpov podpornik v pisarni demokratinje Nancy Pelosi, sicer predsednice predstavniškega doma kongresa.
EPA

Podpredsednik ZDA Mike Pence je predsedoval skupnemu zasedanju obeh domov kongresa, na katerem so formalno potrjevali Bidnovo volilno zmago. Pred zasedanjem je Pence zavrnil Trumpov pritisk, naj mu iz poraza naredi zmago. Nato je moral skupaj z drugimi člani kongresa bežati na varno pred Trumpovimi privrženci.

Sasse je dodal, da imajo laži posledice, predsednikova odvisnost od podžiganja delitev pa je neizogibno pripeljala do grdega izida v kongresu. Kongresniki, tako demokrati kot republikanci, so po izbruhu nemirov zagotovili, da bodo zasedanje za potrditev Bidnove zmage nadaljevali takoj, ko bo to spet varno.

EPA

"To je povzročil predsednik ZDA...to vstajo," je tvitnil republikanski senator iz Utaha Mitt Romney, ki so ga Trumpovi privrženci na letališču v Salt Lake Cityju konec tedna, ko se je odpravljal v Washington, verbalno napadli in zmerjali z izdajalcem. Odgovornost za dogajanje v kongresu je pripisal "ranjenemu ponosu sebičnega človeka in ogorčenju njegovih podpornikov, ki jih je namerno zavajal zadnja dva meseca". "Tisti, ki še naprej podpirajo nevarno Trumpovo igro z nasprotovanjem legitimnim izidom volitev, bodo za vedno obveljali kot sokrivci za napad na našo demokracijo, ki nima primerjave," je sporočil Romney.

Prva dama ZDA Melania Trump se glede nasilja v Washingtonu še ni opredelila. Je pa medtem odstopila šefica njenega kabineta Stephanie Grisham. "Bilo mi je v čast služiti državi v Beli hiši. Zelo sem ponosna, da sem bila del misije gospe Trumpove za pomoč otrokom in ponosna na številne dosežke administracije," je sporočila Grishamova.

EPA

Napad njegovih privržencev na ameriški kongres sta med drugimi obsodila tudi državni sekretar ZDA Mike Pompeo in nekdanji predsednik George Bush ml. Pompeo je sporočil, da sta nezakonitost in divjanje nesprejemljivo tako doma kot po svetu. "Kriminalce, ki so bili vpleteni v to divjanje, moramo hitro kaznovati. Potoval sem po številnih državah in vedno podpiral pravico do mirnega protesta. Vendar pa nasilje, ogrožanje varnosti drugih, ni sprejemljivo," je sporočil Pompeo.

EPA

"Tako se volilne izide zavrača v banana republikah, ne pa v naši demokratični republiki. Zgrožen sem nad lahkomiselnim obnašanjem nekaterih političnih voditeljev po volitvah in nad pomanjkanjem spoštovanja do naših ustanov, tradicij in policije," pa se je na nasilje Trumpovih podpornikov odzval nekdanji predsednik ZDA George Bush mlajši.

Twitter zaradi laganja in vzpodbujanja k nasilju Trumpu blokiral račun 

Twitter se je po zadnji objavi Donalda Trumpa odločil, da mu zapre dostop do računa za najmanj 12 ur. Facebook pa je nato Trumpov račun zaprl za 24 ur.

Twitterju je bilo dovolj, ko je Trump celo po objavi videa, v katerem je podpornike pozval naj gredo domov, ponovno tvital proti volitvam. "Take stvari se dogajajo, ko se sveta volilna zmaga z veliko večino tako zlobno odvzame velikim patriotom, s katerimi se je predolgo slabo in nepošteno postopalo," je tvitnil Trump in Twitter ga je za 12 ur blokiral.

Ob tem so še opozorili, da mu bodo trajno zaprli račun, če bo nadaljeval kršenje pravil tega družbenega omrežja. "Zahtevali smo umik treh tvitov Donalda Trumpa zaradi ponovljenih in hudih kršitev naše politike integritete. To pomeni, da bo po odstranitvi teh tvitov račun @realDonaldTrump blokiran 12 ur. Če tviti ne bodo odstranjeni, bo račun ostal blokiran (...) Nadaljnje kršitve bodo pomenile trajno ukinitev računa @realDonaldTrump," so sporočili s Twitterja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta