Okuženi brez simptomov lahko širijo koronavirus bolj, kot so mislili strokovnjaki doslej

Nove študije v več državah in velik izbruh koronavirusa v Massachusettsu kažejo, da veliko okužb "zakrivijo" okuženi brez simptomov. Izolacija je torej še bolj pomembna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ameriški strokovnjaki dopovedujejo, da virus širijo predvsem ljudje, ki že kažejo simptome, kot so vročina, kašelj ali oteženo dihanje, poroča CNN. Podobno je slišati tudi pri nas, in če je to res, je to dobra novica, saj lahko ljudi, ki so očitno bolni, prepoznamo in izoliramo, kar olajša nadzor nad izbruhom. A zdi se, da so koronavirus v Massachusettsu z vsaj 82 primeri začeli ljudje, ki še niso kazali simptomov, več kot pol ducata raziskav pa je pokazalo, da ljudje brez simptomov povzročajo veliko okužb.
Ameriški uradniki enako kot slovenski že več tednov poudarjajo, da se lahko zgodi asimptomatski prenos, vendar mirijo, da tak prenos ni pomemben dejavnik pri širjenju virusa. A več strokovnjakov, ki jih je intervjuval CNN, je dejalo, da ni jasno, kakšen odstotek prenosa v izbruhu poganjajo ljudje, ki so očitno bolni, v primerjavi s tistimi, ki nimajo simptomov ali imajo zelo blage simptome. A sedaj postaja jasno, da je okuženi, ki okužbo prestaja brez simptomov ali blago simptomatsko, odgovoren za več prenosa, kot se je prej mislilo.

Asimptomatske okužbe spodbujajo pandemijo

"Zdaj vemo, da lahko asimptomatski prenos igra pomembno vlogo pri širjenju tega virusa," je dejal Michael Osterholm, direktor Centra za raziskave in politiko nalezljivih bolezni na Univerzi v Minnesoti. Osterholm dodaja, da je "popolnoma jasno", da lahko asimptomatska okužba "zagotovo spodbudi pandemijo tako, da jo bo zelo težko nadzorovati".
{embed_youtube}https://youtu.be/hx7XsqxB1oM{/embed_youtube}

Preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa - 5R - infografika

Ljudje brez simptomov z več virusa

Do podobnih ugotovitev pa ne prihajajo samo ameriški raziskovalci, ampak tudi drugi. V torek je dr. Sandra Ciesek, direktorica Inštituta za medicinsko virusologijo v Frankfurtu, testirala 24 potnikov, ki so pravkar prišli iz Izraela. Sedem od 24 potnikov je bilo pozitivnih na koronavirus. Štirje od njih niso imeli simptomov in Ciesekova je presenečeno ugotovila, da je bila virusna obremenitev vzorcev pri asimptomatskih bolnikih večja od virusne obremenitve vzorcev pri treh bolnikih, ki so imeli simptome. Virusna obremenitev je merilo koncentracije virusa v dihalnih izločkih. Večja obremenitev pomeni, da nekdo lažje širi okužbo na druge ljudi.

časovnica, koronavirus, 18. marec (4. različica)
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta