Orban vidi Madžarsko kot posrednico v sporu med Rusijo in Zahodom

STA, A.L.
04.02.2022 12:14

Madžarski premier Viktor Orban vidi svojo državo kot posrednico v sporu med Rusijo in Zahodom, ki se nevarno zaostruje zaradi ruske krepitve sil ob meji z Ukrajino. Madžarska bi lahko v času ohladitve odnosov lomila led med stranema, je dejal Orban v današnjem pogovoru za madžarski javni Radio Kossuth.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Orban je v rednem tedenskem pogovoru za radio spregovoril o svojem skoraj peturnem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v torek v Moskvi.

Ob oceni svojega obiska, ki ga je opisal kot "mirovno misijo", je dejal, da si Madžarska kot članica Nata in EU prizadeva ohraniti dobre odnose z Rusijo, zaradi česar je "madžarski model" popolnoma drugačen modela od večine članic EU, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Orban je opozoril, da naj bi po njegovem srečanju s Putinom tudi nemški kancler Olaf Scholz in francoski predsednik Emmanuel Macron v bližnji prihodnosti obiskala Moskvo.

Izpostavil tudi uspeh nedavnih pogovorov v Moskvi

Madžarska si želi miru, za to pa se je treba pogovarjati z Rusi, je še dejal in pri tem po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA znova kritiziral "bruseljske birokrate".

Izpostavil je tudi uspeh nedavnih pogovorov v Moskvi, na katerih mu je uspelo skleniti dogovor glede večine vprašanj. Kot je dejal, so vložili "veliko dela v dobre odnose z Rusijo" in pri tem spomnil, da je imela Madžarska "slabe odnose s Sovjetsko zvezo".

V pogovoru je poudaril prizadevanja za energetsko neodvisnost in pohvalil dolgoročno pogodbo o dobavi plina med Madžarsko in Rusijo, s čimer so si zagotovili dobavo plina za prihodnjih 15 let. Tudi gradnja jedrske elektrarne Paks II, ki jo izvaja rusko državno podjetje Rosatom, bo pripomogla k temu, da bo proizvodnja energije na Madžarskem do leta 2030 uporabljala le deset odstotkov fosilnih goriv, je dejal Orban po poročanju APA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta