Papež na desetletnico izvolitve: Zdi se mi, kot bi bilo včeraj

STA, Va
13.03.2023 15:59

Na vprašanje, kaj bi si želel za darilo, je Frančišek v prvem podcastu sploh povedal, da je njegova edina želja mir.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Argentinec Jorge Mario Bergoglio danes obeležuje deset let, odkar je bil izvoljen za papeža in si nadel ime Frančišek. Desetletnico izvolitve je obeležil s posebno mašo, prvim papeškim podcastom in več intervjuji. V enem od njih je izrazil kritiko na račun oblasti v Nikaragvi, na kar se je ostro odzval tamkajšnji predsednik Daniel Ortega.

"Zdi se mi, kot bi bilo včeraj," se je 86-letni papež spomnil svoje izvolitve v podcastu za portal Vatican News - potem ko so mu pojasnili, kaj sploh je podcast. Na vprašanje, kaj bi si želel za darilo za deseto obletnico pontifikata, je dejal, da je njegova edina želja mir, ki ga svet trenutno zares potrebuje.

Frančišek pravi, da ni pričakoval, da bo izvoljen za papeža, vendar da je s svojo vizijo, ki jo je napovedal ob izvolitvi, v zadnjem desetletju uspel temeljito spremeniti upravljanje Cerkve, vključno z ukrepanjem proti duhovniškim zlorabam otrok.

Prav tako je pri mnogih ljudeh spremenil dojemanje vloge papeža, saj se manj ukvarja s teologijo in več z družbenimi vprašanji, od migracij do okolja. Večkrat je bil kritičen do sodobne potrošniško naravnane družbe in se redno zavzemal za mir v svetu ter za spoštovanje človekovih pravic.

Vendar nad njegovim pristopom niso navdušeni vsi, zlasti konservativno krilo Katoliške cerkve, zaradi enega od intervjujev ob deseti obletnici papeževanja pa je Frančišek postal tudi tarča kritik oblasti v Nikaragvi.

V pogovoru za argentinsko tiskovno agencijo Infobae je namreč vlado predsednika Nikaragve Daniela Ortege označil za "grobo diktaturo". Ortega, ki je že dolgo v sporu s Katoliško cerkvijo, se je v nedeljo odzval z izjavo, da razmišlja o prekinitvi diplomatskih odnosov z Vatikanom.

Papež Frančišek se danes zahvalil vernikom za vse molitve v času njegovega pontifikata in izrazil upanje, da se bodo nadaljevale. "Hvala vam, ker ste me spremljali s svojimi molitvami. Prosim, da to počnete še naprej," je zapisal na twitterju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta