Po gneči na Kopaoniku in Zlatiboru novi ukrepi? Omenja se tudi lažni občutek varnosti po cepljenju

12.02.2021 12:09
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hitri test v Beogradu.
EPA

Srbija je z več kot 636.000 cepljenimi do 11. februarja (83.262 že z drugim odmerkom) med vodečimi v Evropi na 100 tisoč prebivalcev, po drugi strani pa korak do novega zaostrovanja ukrepov zaradi epidemije covida-19, piše zagrebški Jutarnji list, ker spet raste tako število okuženih kot hospitaliziranih. 

Krizni štab ima zdaj na mizi možnost začasnega zaprtja gostinskih lokalov, tudi restavracij v hotelih, ker ocenjujejo, da so množična zimovanja na Kopaoniku in Zlatiboru v začetku leta pripomogla k spet slabši epidemiološki sliki.

Gostinski lokali naj bi sicer solidno spoštovali omejitev obratovanja do 20. ure, ne pa tudi maksimalnega števila prisotnih glede na kvadraturo. 

V Srbiji zato stroka ne podpira nikakršnega opuščanja omejitev, kvečjemu nasprotno. Epidemiologi celo že ocenjujejo, da je cepljenje povzročilo lažni občutek obvarovanosti pred virusom.  

Srbija je ta teden dobila tudi 50.000 doz ruskega cepiva Sputnik. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pravi, da se mora Srbija pri cepivih znajti sama, ker na Bruselj ne more računati, in da so dobra vsa cepiva, bistveno je, da se prebivalce zaščiti. "Ne kritiziram nikogar, samo povem, da smo se morali znajti sami," je rekel.

BBC je pred dnevi poročal o Srbiji kot presenečenju z Balkana v zvezi s cepljenjem. Omenili so srbsko premierko Ano Brnabić kot sploh prvo evropsko premierko, ki je dobila cepivo Pfizerja in BioNTecha.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta