(POGOVOR) Poljaki na tujem ne morejo voliti po pošti ali elektronsko

Ola Knapik-Gauza, ki je zavoljo svoje spolne usmeritve raje zapustila domovino, upa, da PiS ne bo mogel oblikovati nove vlade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ola Knapik-Gauza je povedala, da danes na konzulatu v Göteborgu voli približno enkrat več poljskih državljanov kakor na zadnjih volitvah.
Osebni Arhiv

Pred parlamentarnimi volitvami in še štirih referendumih na Poljskem, sem govoril s poljsko izseljenko Olo Knapik-Gauza. Že dve leti živi v Göteborgu na Švedskem in je v zvezi z transseksualno ženo. Najin pogovor gotovo daje vpoglede, o čem vse na teh volitvah odloča okoli 30 milijonov poljskih volilcev.

S partnerico ima intervjuvanka sina, ki hodi k predšolski vzgoji. Na Poljskem bi bilo po mnenju sogovornice sina zelo težko vzgajati v normalno osebo zavoljo vseh predsodkov in predvsem zavoljo vladajočega diskurza v poljski politiki. Poleg tega Ola Knapik-Gauza pove, da se je na sever Evrope preselila še zaradi pretečih podnebnih sprememb, ker: "Na Poljskem je onesnaženje veliko. Vlada stranke Pravo in pravičnost (PiS) pa še zmeraj stavi na premog, čeprav vse druge članice EU iščejo zeleni prehod. Naj dodam, da sem imela dobre obete na teh nedeljskih volitvah za vstop v sejm, če bi le hotela nastopiti na listi Levice. Toda niti to me ni prepričalo, da ostanem doma. Kar me pa na novo moti, je, da so medtem tudi Švedi v vlado izvolili desničarje. Vseeno bom preživela, ker se mora politično zadeva spremeniti na bolje, kot upam tudi za Poljsko. Sploh pa tukaj ni vročinskih valov."

 

Torej ste emigrirali prostovoljno, ker se je pod vladavino stranke Jaroslawa Kaczynskega, šefa PiS, v vaši domovini, kot ste rekli, zgodilo "veliko slabih stvari". Kakšne in katere stvari?

"Ah, kje naj začnem? Najprej je tu zame napad na sodni sistem, ki si ga je PiS v osmih letih vladavine popolnoma podredil. To pomeni, da je ogrozil vladavino prava na Poljskem, ker se najbolj odčita pri nekaznovanem kršenju človekovih pravic, še posebej ženskih. Te me kot žensko še posebej zanimajo, in to je kriminalizacija pravice do splava. Lahko pa se pogovarjava še o drugih slabih stvareh, kot je konflikt Varšave z Brusljem glede prerazporejanja beguncev po Evropi, ali pa o pravicah LGTB+ skupnosti in tako naprej."

Pomeni to, da si na volitvah želite zmage opozicije? Kaj bo z njeno zmago drugače?

"Najprej bo demokratična opozicija, če zmaga oziroma sestavi vlado, prav gotovo spet liberalizirala pravico do abortusa. Poznam njihove kandidate, iz Levice in Koalicije občestva (KO), in verjamem, da bodo s prevzemom oblasti najprej storili prav to."

Z enega volišč v središču Varšave, kjer je bil že od jutra precejšnja gneča.
Boris Jaušovec

Kot izseljenka - po vsem svetu naj bi bilo okoli 400 tisoč poljskih državljanov, ki so izrazili pripravljenost voliti - boste volili na Švedskem. Je to mogoče elektronsko ali po pošti? Oziroma fizično, kako?

"V Göteborgu lahko poljski državljani volimo na tukajšnjem poljskem konzulatu, enako v Malmöju, in v Stockholmu na veleposlaništvu. Torej, fizično pridemo v njihove prostore in izpolnimo glasovnico. Pri tem sem v Göteborgu v neodvisni komisiji opazovalcev volitev iz nevladne organizacije Odbor za obrambo demokracije. Všeč pa mi je, da ste me vprašali o možnosti še drugačnega načina volitev. Evo, tega ni, saj je prav PiS ukinil digitalno in poštno možnost, ki je bila še deset let nazaj povsem normalna ter daleč najbolj priročna za Poljake na tujem."

Čemu bi kdo ukinil te druge možnosti?

"Čemu? Samo zategadelj, ker so pri PiS ugotovili, da Poljaki v tujini v veliki večini volijo proti njim. Zato!"

Poljaki menijo, da so te parlamentarne volitve najpomembnejše po padcu komunizma leta 1989. 
Boris Jaušovec

Če vendarle, če PiS po teh volitvah oblikuje koalicijsko vlado s skrajno desno Konfederacijo, kaj pričakujete bo s Poljsko?

"PiS po moje gotovo ne bo dobil dovolj glasov za samostojno oblikovanje vlade. Mislim, da bo v vlado pritegnil stranko Konfederacije, ki ni smo skrajno desničarska, ampak tudi skrajno neoliberalna. To pomeni, da bo v vladi zahtevala krčenje socialnih programov (mimogrede: vlada PiS je letos dvignila bruto minimalno plačo na 750 evrov, upokojencem dala trinajsto penzijo, začela podeljevati parom z novorojenčki denarne stimulacije, mladim družinam pa ugodne kredite za nakup domovanja za okoli120 tisoč evrov, op bj). Torej, še dodatno uničenje zdravstvenega in izobraževalnega sistema."

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta