Politiki dolgih prstov in umazanih misli

Kljub dobrim plačam nekateri poslanci kradejo, drugi pa med sejami parlamenta gledajo porniče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi ukradenega sendviča je leta 2018 letel iz poslanske skupine LMŠ in parlamenta slovenski poslanec Darij Krajčič. Fotografija je simbolična.
Anja Petrovič

Ne zgodi se velikokrat, da očala povzročijo konec poklicne kariere. Toda prav to se je zgodilo vodji norveške levičarske stranke Bjørnarju Moxanesu, ki ga je kamera v trgovini na letališču v Oslu ujela med krajo luksuznih sončnih očal. "Mnogi so me vprašali, zakaj sem naredil nekaj tako neumnega. To sem se v preteklih tednih velikokrat spraševal tudi sam, toda nimam neke ustrezne razlage," je Moxines napisal na facebooku. Časnik Politiko je po tem pripetljaju predstavil nekaj najbolj mučnih odstopov v evropski politiki iz različnih razlogov, od spolnih škandalov do zlorabe vladnih sredstev ali manjših kraj.

Po žlebu z gejevske zabave

Britanski poslanec iz vrst konservativcev Neil Parish je leta 2022 odstopil, potem ko so ga zalotili, kako med zasedanjem parlamenta gleda pornografijo. Parish je trdil, da je šlo za "trenutek norosti" in da je na strani za odrasle naletel po naključju, ko je na Googlu brskal po straneh o traktorjih.

Ko je leta 2010 Haiti prizadel potres, je bil francoski minister za razvoj Alain Joyandet pripravljen takoj pomagati. Da se je udeležil mednarodne konference o pomoči Haitiju, ki je potekala na Martiniquu, je najel zasebno letalo in za let plačal kar 116.500 evrov. Ko so o tem poročali mediji, je odstopil.

Namestnik avstrijskega kanclerja Heinz-Christian Strache je mislil, da bo preživel prijetne počitnice na Ibizi, a se je uštel. Tam se je sestal z žensko, domnevno premožno Rusinjo, ki naj bi bila pripravljena investirati v Avstriji. Ženska mu je predlagala, da bi kupila 50-odstotni delež avstrijskega časnika Kronen Zeitung in bi ta potem poročal v skladu z agendo Strachejeve skrajno desne svobodnjaške stranke. V zameno bi ji Strache zagotovil pogodbe z vlado. Izkazalo se je, da ženska ni bila premožna Rusinja. Strache se je pozneje izgovarjal, da je šlo za prekrokano noč, da je bil pijan in se obnašal kot najstnik. Izzval je škandal, zaradi katerega je kmalu za tem padla vlada Sebastiana Kurza.

Najbolj mučen umik iz politike pa je nedvomno doživel madžarski poslanec Jozsef Szajer, znan po svojih konservativnih pogledih in nasprotovanju skupnosti LGBTQ. Szajerja so ujeli, ko se je v času zaprtja javnega življenja v času epidemije leta 2020 udeležil divje gejevske zabave, na kateri je sodelovalo še 25 golih moških. Policisti so ga ujeli, ko je med racijo gol bežal iz hiše. S seboj je imel nahrbtnik, v katerem so bili narkotiki. Szajer je moral po škandalu izstopiti iz stranke in odstopiti s svojega položaja v Bruslju.

Kraja sendviča kot družbeni eksperiment

Pet let pred Moxnesom je odstopila predsednica madridske pokrajine Cristina Cifuentes, ker so jo ujeli med krajo obrazne kreme proti gubam. Cifuentesovo so, potem ko je kremo plačala, izpustili na prostost, incident pa je označila za "nenamerno napako". Toda po škandalu zaradi kraje kreme za obraz se je razvedelo tudi to, da je lagala glede svoje diplome, zaradi česar je na koncu vseeno odstopila.

Na Politicovem spisku je tudi Slovenija. Zaradi kraje je službo izgubil tudi poslanec LMŠ Darij Krajčič. Slednji naj bi bil v trgovini v Ljubljani ukradel sendvič. Svojim kolegom je dejal, da ga je razjezilo, ker so ga uslužbenci supermarketa ignorirali, zaradi česar se je odločil izvesti "družbeni eksperiment" in preveriti stanje varnosti v trgovini. Zdaj je državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo.

Leta 1999 so odstopili vsi člani tedanje Evropske komisije, ki jo je vodil Jacques Santer, potem ko jih je posebni odbor, sestavljen iz neodvisnih strokovnjakov, spoznal za krive korupcije, zlorabe pooblastil in goljufije. V središču škandala se je znašla nekdanja francoska premierka Edith Cresson, ki so ji očitali, da je na dobro plačana delovna mesta zaposlila številne prijatelje in sorodnike, vključno s svojim zobozdravnikom.

Po preiskavi, v okviru katere se je izkazalo, da je poskušal vplivati na tobačno zakonodajo, je leta 2012 odstopil tedanji evropski komisar za zdravje John Dalli. Njegov pomočnik naj bi bil poskušal od tobačnega podjetja Swedish Match pridobiti 60 milijonov evrov v zameno za razveljavitev evropske prepovedi snusa, tobaka za žvečenje.

Leta 2013 je odstopil češki premier Petr Necas, potem ko so vodjo njegovega kabineta Jano Nagyovo obtožili korupcije in zlorabe pooblastil. Med drugim naj bi bila podkupovala nekdanje poslance in v nezakonite namene uporabljala storitve tajne službe. Izkazalo se je, da je Nagyova, ki je bila tedaj v razmerju z Necasom, s pomočjo češke vojaške obveščevalne službe vohunila za premierjevo ženo. Necasa je po odstopu seveda doletela tudi ločitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta