Poplave in plazovi v Kaliforniji: Pred vodo reševali na desetine ljudi

Tropska nevihta Hilary v mehiško in ameriško Kalifornijo prinesla silovito deževje in poplave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Voda je zalila tudi ceste v Palm Springsu.
Bryan Woolston

Nad Kalifornijo se je včeraj zgrnilo silovito deževje, ki ga je s sabo prinesla tropska nevihta Hilary. Oblasti svarijo pred smrtno nevarnimi poplavami, z območja pa so danes že prihajala poročila o naraslih vodah in precejšnji škodi. Neurje, ki je ob prihodu v ZDA oslabelo iz orkana, ki se je ustvaril na vodami Tihega oceana, v nevihto, je pred tem v Mehiki terjalo dve smrtni žrtvi, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Neurje, ki od nedelje popoldne s sabo prinaša vetrove s hitrostjo do 95 kilometrov na uro, glede na poročila povzroča poplave in zemeljske plazove, podira drevesa in drogove električne napeljave. Pod vodo se je znašlo več cest, stavb in avtomobilov, poročajo tuje tiskovne agencije. Glede na svarila ameriških vremenoslovcev bi lahko količine dežja danesj v enem dnevu na nekaterih območjih, predvsem goratih in puščavskih, presegle povprečne letne padavine. V mnogih južnih kalifornijskih okrožjih v ZDA so danes šole zaprte, številni ljudje pa se poleg poplav bojijo tudi plazov. Posebna nevarnost velja na puščavskih območjih. Med prizadetimi mesti sta tudi Los Angeles in San Diego. V slednjem so gasilci iz narasle reke že v nedeljo zvečer rešili devet ljudi, danes pa naj bi bili iz nekega kampa oziroma zatočišča za brezdomce gasilci rešili več deset ljudi. Guverner Kalifornije Gavin Newsom je za velik del južne Kalifornije razglasil izredne razmere. Ameriški vremenoslovci pa so tako za Kalifornijski polotok v Mehiki in dele jugozahoda ZDA za izdali svarilo pred smrtno nevarnimi poplavami, neurje pa naj bi danes doseglo tudi Nevado.

Iz Mehike so v nedeljo med drugim poročali o visokih valovih in vetru, ki je pihal s hitrostjo 119 kilometrov na uro. Hilary naj bi v tej državi terjala najmanj dve življenji in porušila več hiš v mestu Santa Rosalia. Nekaj prebivalcev so morali evakuirati. Nato je sicer Hilary iz orkana oslabela v tropsko nevihto, ki je v nedeljo proti večeru dosegla Kalifornijo. Za nameček je prebivalce te ameriške zvbezne države, ki so že tako z napetostjo pričakovali vremensko ujmo, vznemiril še potres z močjo 5,1, ki je stresel mesto Ojai. Za zdaj sicer še ni poročil o škodi ali žrtvah.

Zadnja tropska nevihta je po Kalifornijskem polotoku pustošila pred 84 leti, torej leta 1939. Strokovnjaki, poroča britanski BBC, ob tem svarijo, da vreme na več območjih po vsem svetu postaja nenormalno, za kar naj bi bile krive podnebne spremembe, zanje pa, dodajajo, je kriv človek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta