Predsednica Evropske komisije: Čas je za razmislek o obveznem cepljenju proti covidu-19

STA, A.L., Va
01.12.2021 13:35

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes dejala, da je napočil čas, da Evropska unija razmisli o obveznem cepljenju proti covidu-19. Ob tem je poudarila, da je odločitev v rokah vlad držav članic povezave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Moje osebno stališče je (...), menim, da je razumljivo in primerno sedaj imeti to razpravo," je še dejala predsednica Evropske komisije. Ob tem je izpostavila, da je tretjina prebivalcev 450-milijonske EU še vedno ni cepljena proti covidu-19.

"Kako lahko spodbudimo in potencialno razmislimo o obveznemu cepljenju znotraj Evropske unije? Potrebujemo razpravo o tem. Za to je potreben skupni pristop. Menim, da moramo imeti razpravo o tem," je še dejala Nemka von der Leynova, sicer zdravnica.

Bodoči nemški kancler Olaf Scholz (SPD) je še za letos najavil začetek zakonodajne procedure za obvezno splošno cepljenje v Nemčiji. Uveljavljeno bi lahko bilo že februarja 2022. Scholz pravi, da bi poslanci morali o tem glasovati po svoji vesti in brez navodil političnih strank. Na ta način nemški parlament odloča, ko gre za etično občutljiva vprašanja.

Nemško ustavno sodišče pa je odločilo, da so bili ukrepi nemške vlade v tretjem valu epidemije, to je močno omejeno javno in zasebno življenje Nemcev, skladni z ustavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta